Вила „Армира” влезе в Топ 100 на туристическите обекти

Античната вила „Армира” вече е част от движението „100 национални туристически обекта” на Българския туристически съюз. Археологическият обект е поставен под номер 72b, бе официално обявено от кмета на Община Ивайловград Диана Овчарова.
Целта на движението е да насърчи туристите да се запознаят с великолепието на вила „Армира”. В него са включени най – забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най – високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно – историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Вила „Армира” зае полагащото й се място сред забележителности като Мезек – Тракийска куполна гробница и средновековна крепост, Перперикон, Сандански – Епископска базилика, Шипка, Арбанаси и Царевец,Триградското ждрело и Дяволското гърло, Мадарския конник, Асеновата крепост, Баба Вида и още много други.
В деня на официалното откриване-14 февруари стартира и инициативата за включване на вила „Армира” в паметниците със световно значение на ЮНЕСКО. В България включените обекта са девет на брой, като едно от условията е обектите да бъдат 80% автентични.
Смята се, че вила „Армира” е най – богатият частен дворец от Римско време, помещенията на който освен украсените с мозайки подове, са украсени и с мотиви, капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор. Специален интерес представлява мозайка от триклиниума (началото на III в.), с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Повтарящ се елемент е и свастика в различните й варианти.

Всички тези детайли дават възможност на посетителите да се върнат назад във времето отпреди 2000 години, където тракийски аристократ е живял със семейството си.

hard admin

*

Top