Винено-огнен обред представиха на Перперикон (снимки)


С 40-минутен спектакъл и пироефекти започна церемонията по откриването на Археологичски комплекс Перперикон. Официално България има нов завършен обект от културно- историческия туризъм.

Скалният град на траките снощи грейна с цялото си художествено осветление и с изградената алейна мрежа. Резерватът изцяло е направен като парк със стълбища и дървени пътеки, които позволяват по – добър достъп на посетителите. Тържеството започна с шествие от подножието на хълма към върха, където се намира античната твърдина. Факлоносци и млади момичета посрещнаха гостите, които поеха нагоре към Двореца. Преминавайки през централната порта и каменната улица, процесията спря до залата с олтара – сърцето на прочутото светилище на Дионис –Загрей, където древните траки извършвали т. нар. прорицания с огън и вино.
Инвестицията на Перперикон е на стойност 4 млн. лв., спечелени от Община Кърджали по ОП “Регионално развитие”. На откриването присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, вр. и. д. областен управител Назми Мюмюн, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, директорът на РИМ Даниела Коджаманова и други.
Вицепремиерът Йордан Христосков призна, че е изненадан от това, което вижда и че неслучайно Перперикон се нарежда сред чудесата на България. „Роден съм в Тракия. Радвам се, че съм тук на това уникално историческо място. Трябва да се гордеем с тракийското изкуството и наследство по нашите земи”, сподели Христосков.
„За нас Перперикон е бил винаги пример за отношението ни към българската история, традиция и духовност. Перперикон е еталон и норма за предоставяне на туристическия продукт. Никъде у нас, нито на Балканите, нито в Европа може да се види място, което има такава магия и такова излъчване на древност, а чрез този проект ние го приближихме и до съвремието. Радваме се, че като съвременници можем да предадем на следващите поколения богатото наследство”, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
24rodopi.com
hard admin

*

Top