Виното прославя Ивайловград

  • За осми пореден път честват 14 февруари като Ден на Града на бадемите
  • Бъдещето на лозарството е в големите масиви, новите технологии и продуктивните сортове

"Диана МАРКОВА
За осми пореден път 14 февруари официално ще бъде честван като празник на Града на бадемите. Ивайловградчани и жителите на околните села Свирачи, Бялополяне, Славеево, Драбишна почитат отколе на този ден Трифон Зарезан и отдават дължимото на труда на лозарите и винарите. Някак по естествен начин празникът стана официален за общината.
Климатичните условия изцяло благоприятстват за развитието на лозята и осигуряват обилна реколта от грозде и качествено вино. Проучване на потенциала за развитие на селските райони установи, че най-трайна е тенденцията за увеличаване на лозовите насаждения както от винени, така и от десертни сортове.

Две фирми – “Винивел” ЕООД “Винарска изба Ивайловград” и “Агролайт” произвеждат вино от ивайловградското грозде. Преди години «Винивел» купи винпрома в града и вложи инвестиции в пълното подновяване на сградите и съоръженията. Затвори цикъла като засади 700 дка нови лозя и закупи линия за бутилиране. Предстои засаждането на още 300 дка.
Вложените средства в обновеното производство гарантират високото качество на виното. Надяваме се това да внесе и известен ред в хаоса на пазара с нереално високи цени на гроздето, споделя Ямантиева от фирма “Винивел”.
Капацитетът на избата е голям – 2 500 000 литра. Досега не е изпълван изцяло. От фирмата предпочитат да произведат толкова вино, колкото "могат да продадат. Новите лозя няма да са пречка “Винивел” да изкупува грозде от местните производители, уверяват собствениците.
“Аргролайт” също засадиха около 320 дка нови лозя в района на ивайловградските села Свирачи и Белополяне. Тази година фирмата за първи път произведе вино тук. На общински терен бяха монтирани съдове за готовото вино. Собственикът Трендафил Димитров инвестира и в нови хладилни камери за съхраняване на грозде.
По-малко са частните стопани, които влагат пари в създаване на нови лозя. Някои предпочитат да обновят старите насаждения. Малцина поемат такъв риск, защото изкупните кампании всяка есен преминават с много напрежение и с голяма доза неизвестност и несигурност. Винарските изби не сключват договори с лозарите, не ги подпомагат с препарати за растителна защита, както правеха преди десетина години. Производителите на грозде са недоволни от изкупните цени.
Тревогата всяка есен идва още с датите за начало на беритбата, а след това и с липсата на официално обявени цени. Тази година цените бяха много ниски – между 0.50 и 0.60 лв. за кг от сорт “Мерло”. Лозарите споделяха, че не е логично гроздето от една от най-южните точки на страната, където захарният градус е висок, да се изкупува на цени, каквито се предлагат за грозде от северните райони.
Ивайловградчани не са се обединили в сдружение и това пречи да защитават заедно интересите си.
Освен местната винарска изба търговци купуват оттук грозде и за винпромите в Сливен, Ямбол, Чирпан, Търговище, Стара Загора.

Ивайловградският край е известен с от-личното си грозде и висококачественото вино, което се произвежда от него.
Сортовете са “Мерло” и “Каберне Совиньон”, “Памид”, “Рубин” от винените и “Кардинал”, “Италия” “Алфонс”, “Болгар” от десертните. По-голяма част от лозарите са частни стопани, обработващи насаждения под 10 дка. Има и собственици с 30 и повече декари. Но стопанствата са раздробени и неефективни. Рядко стигат европейските стандарти на добиви от един тон-тон и двеста килограма от декар.
В стратегията на община Ивайловград за периода 2007 -2013 г. е записано районът да заложи на интензивно развитие на земеделието, туризма и леката промишленост. Тук обработваемата земя е 18.8 дка на човек, което е три пъти повече от средното за страната – 6,3 дка. Тревожно е, че значителна част от плодородните площи не се използват реално поради раздробяването на земеделските земи.
Според специалистите бъдещето на лозарството е в създаването на големи масиви. Само там могат да се приложат новите технологии и съвременната техника. Те са единствената алтернатива за възраждането на лозарството.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top