Вкарват сирийци с фалшиви паспорти от Кърджали

Трафиканти използват фалшиви документи за самоличност, които уж са издадени от дирекцията на полицията в Кърджали, за да вкарат в България хора от Близкия изток. Това съобщиха от МВР.
„Схемата е от времената, когато за Турция се пътуваше с визи и хора, които са получили отказ от консулството в Пловдив ползваха услугите на каналджиите. Освен фалшиви визи, тогава се правеха и фалшиви паспорти. Човекът, който щеше да пътува даваше своя снимка, която се залепваше на паспорт на друго лице. Сега обаче се оказва, че и паспортите са фалшиви, и са използвани само данни на лица от региона”, поясниха за „24х7 Родопи” полицейски източници.
На официалния ГКПП Кулата-Промахон са заловени 5-има от Сирия и Афганистан, които опитали легално да влязат в Гърция, но с фалшиви български документи за самоличност. Те представили на граничните власти лични карти и международни паспорти, уж издадени от областни дирекции на МВР в Кърджали, Търговище, Разград.
“На пръв поглед личи, че документите са фалшиви. Някои от снимките са правени дори с мобилен телефон. Имената са Петър, Васил и др. Когато ги заговориш, се разбира, че не знаят и дума български”, поясняват служители от граничния пункт.

Петимата, освен че са осъдени за опит за нелегално минаване на границата, са получили и условни присъди за използване на неистински български документи за самоличност. Чужденците отказали да кажат от кого са се снабдили с документите, но по неофициална информация са платили по около 200-300 евро за услугата.

hard admin

*

Top