Влошава се състоянието на затрупания работник, Георги Георгиев е на командно дишане

Влошава се състоянието на затрупания работник на фирмата „ЛЮВиК”, една от подизпълнителите на обект „Воден цикъл” в Кърджали.
59-годишният Георги Георгиев,  който бе спасен в неделя към 19.20 часа от затрупване при изкопни работи в кърджалийския квартал „Възрожденци”, е в критично състояние в интензивното отделение на  Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”.
След спасителната акция вчера, която продължи два часа и половина, работникът сам се изкачи по спуснатата стълба, а първите изследвания сочеха, че няма сериозни травми. Имаше съмнения само за счупено ребро. Георгиев дори разговаря с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.
„Пациентът действително беше контактен, но ситуацията в началните часове след инцидента е много измамна. Вследствие на притискането на мускулните групи в организма от тежката пръст, кръвта не циркулира нормално, а липсата на кислород концентрира токсините в органите. И когато човек бива освободен от тази маса, която го е притискала, токсините навлизат в кръвното русло и причиняват множество проблеми на жизнено важни органи – белия и черния дроб, сърцето и бъбреците. Още снощи белият дроб на пострадалия отказа да функционира нормално и поради това се наложи да бъде интубиран и поставен на изкуствена вентилация”, твърди д-р Стефан Борисов, зам.-директор по медицинската част в болницата.
Той допълни, че в случая с работника от Пловдив са се появили усложнения с белия дроб, но може да се появят и проблеми с бъбреците, както често става при този синдром, наречен кръш, а също и с черния дроб, сърцето. Това става въпреки лечението, което тече в момента, коментира д-р Борисов.
Той опроверга твърденията на лекари от ЦСМП, че ще се наложи транспортирането на Георгиев за лечение в Университетската болница в Пловдив. Лекарите в Кърджали наблюдават функциите на възловите органи и пациентът остава в ОАРИЛ.
Както вече 24rodopi.com писа, пациентът ще остане в близките 3-4 дни в интензивното отделение. „Ще следим бъбреците и ако се наложи, човекът ще бъде включен спешно на хемодиализа, наблюдаваме черния и белите дробове и ще го изправим на крака, няма смисъл от пренасянето му точно в този момент”, обясни д-р Борисов.
hard admin

*

Top