ВМРО и ББЦ поискаха премиерът Бойко Борисов да не допусне турския външен министър на 26 и 27 декември в Могиляне и Момчилград

Хората на Каракачанов: Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче да бъде обявен за нежелан в страната

ВМРО призовава българското външно министерство да не допуска визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу (на снимката) в Кърджалийско на 26 и 27 декември. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите в България. Хората на Красимир Каракачанов намират за „нежелателно” ново посещение на турския външен министър у нас и го определят като „Открита провокация”.
„Очаква се Чавушоглу да пристигне у нас за „честванията” на годишнини от т.нар. „Възродителния процес” на 26-и и 27-и декември. Припомняме, че жертвите на тези събития са 7 човека, а Турция продължава да внушава, че в България бил извършен „геноцид”, посочват от ВМРО.
„Намираме това нежелано посещение за открита провокация по време на празниците за Рождество Христово. Още повече в момент, когато Турция открито нарушава неприкосновеността на териториалните граници на суверенни държави, като Ирак и Сирия и неприкрито се меси във вътрешните работи на Гърция и България.
Край Тюркян чешма и в Момчилград се очакват хиляди, а пред тях вероятно ще говорят Лютви Местан и Чавушоглу. Според ВМРО това е игра с огъня, която може за часове да донесе непоправими последици.
Още по-абсурдното е, че българското МВнР не е съгласувало такова посещение на Чавушоглу, което значи, че то е всъщност частно. Подобни „частни” посещения на турски представители у нас станаха „нормална” практика. Това ясно показва, че Турция има видим интерес от разпространение на своята ислямистка и неоосманистка идеология у нас и от дестабилизиране на България”, се казва в писмото.
ВМРО посочва и срещите на Лютви Местан с турски дипломати и определя това като „откровена намеса на турски дипломатически лица във вътрешните ни работи”.
„По информация на ВМРО, от турските дипломатически представителства в страната – генералните консули в Бургас и Пловдив, както и в София, са се опитвали да привличат дейци на ДПС, а в същото време Турция осигури протекция на Лютви Местан. Затова ВМРО иска турският посланик у нас Сюлейман Гьокче да бъде обявен за нежелан в страната. Министър Чавушоглу не е добре дошъл”, отбелязват още хората на Каракачанов.
ВМРО призовава външното ни министерство да действа твърдо и спокойно, а министър-председателят категорично да отхвърли всякакви опити за турска дестабилизация на България.
„Обръщам се към господин Борисов като премиер и подържащ добри връзки с колегата си – турския премиер Ердоган. Нека направи всичко възможно да осуети по дипломатически път посещението на турския външен министър Чавушоглу в България по време на светлите за християните Коледни празници”, това пък написа в профила си във Фейсбук евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков.
24rodopi.com
hard admin

*

Top