Внимание! Кучешка тения

  • Болестта протича за дълго време без сиптоми, може да порази всеки орган, не е нужен дори контакт с домашен любимец

Радка ПЕТКОВА
Вече има случай на заразен от кучешка тения, претърпял операция от началото на годината, алармираха от РИОКОЗ в Кърджали. Жител на село Сливарка е лекуван в Пловдив. Предстои специалистите от местната инспекция да го анкетират, за да установят как се е заразил.
За цялата минала година има 17 новорегистрани случаи. Всичките са оперирани, при трима от тях болестта е засегнала много органи. Два са случаите на рецидив на заразната болест. Най-младият носител на заразата е 7 годишно дете, а най-възрастният – 64-годишен жител на село Ненково.
Най-тревожното при кучешката тения е, че инкубационният период на болестта продължава с години, а когато се открие е много късно, казва Мария Бойчева, младши експерт в дирекция “Надзор на заразните болести” на РИОКОЗ. Обикновено началните симптоми са бързопреходни и отшумяват. Заболелият чувства безпокойство, има сърбежи, страда от безсъние. Може да има и ниска температура. Едва, когато кистата нарасне значително, започва да боледува и самият орган. Тогава обикновено се наблюдават и разсейки ( кисти).
Болестта може да се обърка с пневмония. Наличието на ехинококоза обикновено се установява чрез рентген или ехограф.

Операцията за отстраняване на кучешката тения прави болния нетрудоспособен за дълго време.
За да се разболеете, не е нужно да имате пряк контакт с куче, припомнят от местната инспекция. Яйцата, които пренасят заразата, са микроскопични и могат да полепнат по храната и немити ръце.
Най-належащото в борбата с болестта е поддържането на системна лична хигиена. Това е нужно още повече за малките деца, които още нямат такива навици.

информация: в. Нов Живот

[center]

[/center]

hard admin

*

Top