Внимание, не купувайте обезкостено месо от двата хипермаркета в района на автогарата! Твърде старо е

Бивш шеф на НВМС: Обработват мръвките с консерванти, за да не лепнат
Безпрецедентни нарушения на европейското законодателство извършват големи търговски вериги, пише в. Преса. Залежало вносно месо се продава като прясно, а за да не лепне мръвката, тя се обработва с консерванти. Затова с подменени документи продуктите се представят като български.По стандартите прясното месо е със срок 7 дни, което е трудноизпълнимо за вносната стока посочва доктор Румен Караманов, бивш генерален директор на Националната ветеринаромедицинска служба (2011-2002 г.). Често на щанда за прясна разфасовка се предлага свински врат с кост по 9-10 за кило, а до него обезкостено месо по 7-8 лева. То е обработено с хранителни добавки и трябва да се приема като полуфабрикат, предупреждава д-р Караманов.
Според медика властите трябва да предприемат незабавни мерки и да спрат мащабната престъпна схема и да конфискуват залежалата стока.
„Схемата е елементарна. Пробутват ви месо на много години, възможно е да платите за килограм телешко без кост, а да получите обработено говеждо от държавния резерв на Ирландия отпреди 10 години. Мнозина вероятно още помнят аферата с вноса на старото говеждо месо с подписа на Мирослав Найденов, когато беше секретар на НМВС. На прокурор не го дадоха, но 20-те тона месо се изяде от народа. После практиката продължи. Големите вериги в момента масово пробутват стари меса. Съветът ми е: Не купувайте обезкостено месо от двама хипермаркета в района на автогарата в Кърджали. Бъдете сигурни, че говедото е било заклано още преди са сте се познавали със съпругата си, от което може би имате син на 10 или 12 години. Ако все пак сте се изкушили от цените в „Лидъл” или „Билла” – вземете свински врат с кост, а не по-евтиното обезкостено месо”, коментира за 24rodopi специалист от Агенцията по храните.
hard admin

*

Top