Водният експерт: Приливната вълна на 23-ти юли е била 5-метрова, мътността е „малкият дявол“, можело е да стане страшно!

Приливната вълна на язовир „Боровица” е била 5-метрова. Мътността на водата в Кърджали е „малкият дявол”, можело е да стане и по-страшно.
Това твърди пред 24rodopi.com един от водните специалисти, който в момента работи с екипите по почистването на язовира от довлечените дървета. Той държи да остане анонимен заради разкритията, които прави.
„С 10 лодки се вадят трупите от язовира. Повече от 70 кубика дървесна маса е извадена на брега. На 24-ти вълната е довлякла над 600 кубика дървен материал. Почистването ще приключи към 20 август. Онзи ден към язовира се придвижваха 40 военни с техника, но в последния момент екипите бяха пренасочени към бедстващата Мизия”, разказва водния специалист.
Ще припомним, че в момента екипи на „ВиК”-Кърджали и ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” продължават да почистват язовир „Боровица” от стотиците дървета, свлечени от приливна вълна.
Разчистена е голяма част от дървесната маса, която заприщва язовира на около 500 метра от нулата. Близо до нея се е образувало и второ заприщване.
Водният специалист казва още:
„5-метрова е била вълната. Водата преливала над стената на язовир „Боровица”. Ако стената не беше надеждна, можеше да „се скъса” и цялата тази 5-метрова вълна да стане още по-голяма и да се стовари с цялата си мощ върху стената на язовир „Кърджали”. Преливането на язовир „Кърджали” пък означава голяма водна лавина да стигне до „Водното огледало” и да излезе от двете страни на брега. Не ми се мисли какво можеше да стане на 23 юли. Това е причината за мътността – 5-метровата вълна. Постъпилата вода в Пречиствателната станция „Боровица” на 23 юли 2014 г. бе  с показател мътност над 150 мг/л.
Всичко друго е политика и някакво разчистване на сметки. Не го казвам, защото работя във „В и К”, но една експертна проверка ще потвърди всичко казано от мен и колегите. Реагентът за почистването на водата не е предизвикал аварията, както се твърди от политиците. Същият коагулант се използва в София и други градове на страната. Там защо няма авария? В Кърджали беше използван на 16 юли, аварията става седмица по-късно, след природното бедствие. „В и К” реагира адекватно от първия ден на аварията. Някои институции обаче не си вършат работата. Аз казвам на близки и познати в никакъв случай да не пият вода, да не готвят с нея, да не мият дори плодове и зеленчуци. По-тревожна картина създавам за децата и за бременните, те в никакъв случай не бива да пият вода от „В и К”-мрежата. Трябва да се направят изследвания дали във водата няма съдържание на манган и желязо над допустимите норми. Колко пъти над нормите е съдържанието на манган и желязо във водата на Кърджали след аварията? Защо масово в обществените заведения се използва негодна за пиене и готвене  вода от 23 юли до 5 август, а и продължава? “.
24rodopi.com
hard admin

*

Top