Водният цикъл готов на 95%, Хасан Азис: Кърджали има най-модерната Пречиствателна станция!

Водният цикъл на Кърджали е готов на почти 95 процента. До дни пък се очаква да стартират 72-часовите проби на Пречиствателната станция, обяви ръководителят на проекта Митко Синабов. По думите му почти на 100% е готова водопроводната мрежа, довършителни работи все още има по някои участъци на канализационната мрежа. Половината от плащанията по проекта, на стойност близо 70 млн. лв., вече са извършени, като са заявени искания за останалите по Оперативна  програма „Околна среда”.
„Общината е отличник в страната по изпълнение на проекта за Пречиствателна станция. Тя ще бъде най-модерната и уникална в България по качество на изходния продукт, благодарение на въведената технология. Чрез съоръжението Метан-танк ще може да се произвежда газ за собствени нужди на станцията. С този проект затваряме цикъла на големите инфраструктурни проекти в Кърджали.
С направените икономии успяхме да възложим на изпълнителите изместване на 1250 метра от главния водопровод във „Възрожденци”, което отново е от полза на собствениците на имоти.
Малко са общините в страната, които могат да се похвалят със завършени проекти по ОП „Околна среда”. За нас е изключително постижение, че почти на 100 процента сме приключили дейностите, въпреки че плащанията до момента са едва наполовина от зададените параметри. Така се увенчават с успех усилията на ръководството на Общината да изпълни този проект, който стартира още преди 8 години”, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. По думите му проектът ще приключи с около 4 месеца по-рано от предвидения срок, който е 18 юли догодина.
Той посочи работата по Водния цикъл като предизвикателство в няколко аспекта. „Дейностите по кварталите причиниха много неудобства на гражданите, но изпълнителите успяха да се справят в срокове. Друго предизвикателство бе пресичането на пътя от кръговото на автогарата до сп.”Джебел”. Той бе направен по ОП”Транспорт” и в договора бе заложен 5-годишен период, в който да не се нарушава целостта на участъка. Поради тази причина изменихме проекта и тръбите бяха прокарани под пътя чрез специална технология”, допълни кметът.
1600 кубични метра вода на час ще бъдат обработвани в Пречиствателната станция на Кърджали, когато бъде въведена в експлоатация. Тя се простира на площ 126 дка. Отпадните води на областния град ще преминават през две фази на обработка, а самата станция ще може да генерира енергия и произвежда метан за нуждите на съоръженията. 24 души ще работят на обекта. В края на този или на следващия месец предстои те да бъдат назначени.
Общата стойност на проекта „Интегриран Воден Проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа” е 69 970 080 лева. Той е финансиран от ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.”, а собственият принос на Общината е 2 099 102 лева.
24rodopi.com
hard admin

*

Top