Военен лекар осъди полицията в Кърджали за 5 000 лева вреди

Лекар, кадрови военнослужещ в асеновградското поделение 24 490, осъди МВР-Кърджали за причинено инфарктно и унизително положение, поради което съдът присъжда близо 5000 лева вреди. Решението е на състав на Върховен административен съд от 11.04.2013 г. и е окончателно.

Стефан Кирилов Колчев е кадрови военнослужещ – лекар, в Асеновград със звание капитан. Участвал е в задгранични военни мисии на армия, а в началото на месец септември 2010 г. започнал подготовка за участие в рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Подготовката приключва на 13 януари 2011 г., а заминаването е определено за 5 февруари от летище Пловдив. Към този момент Колчев и представа си няма как един уж приключил казус ще се изсипе на главата му и той няма да отлети с групата за Кабул.

На 5 март 2010 г. е издадена заповед от заместник-директор на ОД на МВР гр. Кърджали, по силата на която на Стефан Колчев била наложена принудителна административна мярка, забрана да напуска страната, с цел обезпечаване на задълженията му по изпълнително дело за издръжка, припомня „Марица”. Стефан Колчев обаче е оспорил заповедта пред Административен съд-Кърджали, който я отменил като незаконосъобразна.

Както вече 24rodopi писа, на 5 февруари 2011 г. на летище Пловдив при паспортния контрол се установява, че отменената от съда заповед продължава да фигурира в масива данни на лицата със забрана да напускат страната. Тогава Колчев бил отклонен от групата на заминаващите военнослужещи и бил поставен според него в едно “инфарктно и унизително” положение пред другарите му от ротата, които не са имали информация защо го изваждат от строя. Наложило се да сдаде снаряжението, което според него изглеждало така, сякаш го разжалват в момента. Унизителното положение, в което изпаднал, продължило и на следващия ден, когато всички в поделението били изненадани, че не е заминал, и вече се носел слух, че е осъждан и не може да напуска страната. Така Колчев претърпял имуществени и морални вреди, за които предявил иск пред съда. Счетоводна експертиза потвърждава над 3500 лева вреди от пропуснатите командировъчни. Още 1000 лева присъжда съдът като неимуществени вреди за причиненото злепоставяне пред колеги и команден състав. В добавка полицията трябва да плати и адвокатската защита на Колчев в размер на 500 лева.

hard admin

*

Top