"Волф" спечели битката за боклука на Кърджали, "Титан" си взе кошчетата – булевардите станаха депа за отпадъци

Софийската компания “Волф” спечели битката за боклука на Кърджали. “Титан Клинър”, която досега се грижеше за чистотата в града, край Арда, в неделя си прибра кошчета, контейнери и други съдове, а улици и булеварди се превърнаха в депа за отпадъци.

Акцията започна рано в неделя, видяха репортерите на 24rodopi.
Няколко часа по-късно коли на „Волф” бяха насочени към Кърджали от вътрешността на страната с техни съдове за смет. Но фирмата няма тук своя база и работници, и тепърва ще трябва да се установява в района. По време на търга, софиянци са декларирали готовност веднага да поема дейностите за поддържане на чистотата.
От “Титан” заявиха, че Община Кърджали им дължи над 4 милиона лева. Очаква се от компанията да заведат идната седмица изпълнително дело и да наложат възбрана върху сметките на администрацията.
Сумата не е по силите на общината, защото представлява близо 40 процента от собствените й приходи за една година. Допълнително върху местния бюджет тежат задължения за близо 10 милиона лева. Плащанията за събирането на боклука са около 2,5 млн.лв., а годишният приход от такса смет е близо 3,5 млн.лв. Все още не е ясно защо при натрупания излишък сметките с „Титан” не са обслужени. „Титан Клинар” чистеше Кърджали в продължение на 10 години.
Когато изтече договорът с „Титан” в края на миналата година, кметът инж. Хасан Азис трябваше по закон за обяви процедура за избор на нова фирма. Конкурсът трябваше да приключи на 8 февруари.
На първата си сесия през януари Общинският съвет гласува решение за провеждане на нов търг до края на годината и даде право на кмета еднолично да реши кой ще се занимава с тази дейност до неговото провеждане.

hard admin

*

Top