Време за чай

  • Или как да го пием според правилата на различните страни

"Има моменти, в които всичко ни се струва досадно, безинтересно и “вече видяно”. И тогава разбираме, че е дошъл моментът да поканим приятелките у дома – на чаша чай.

По английски
Прибори: Покривката е задължителна, чаеният сервиз от всичките му части – различни лъжички, вилички, ножчета. Предварително пребройте колко хора ще седнете на масата, за да приготвите точно толкова чайници за запарка, защото да наливате от общия – не е по британски. Плюс мляко (естествено, в съответния съд), захар (в захарница) и гореща вода (в отделен чайник).

Процедура: Английският чай върви задължително с мляко. По стара традиция в чашата първо се налива млякото, а след това чаят. Грижовните момичета навремето са се притеснявали да не се спука бабиният порцеланов сервиз. Но днес вече никой не се учудва и на обратния ред на наливането на напитката – единственото условие е млякото да не е мазно.
Сорт: Всеки черен чай е подходящ, може и с бергамот.
Към чая: Кекс, бисквити, сандвичи и, разбира се, мюсли, ако сте поканили приятелките си на закуска.
Музика: Саундтракът от “Приключенията на Шерлок Хоумс” – това е, което ви е необходимо.

По китайски
Прибори: Пригответе специален сервиз – за всеки гост се полагат по две чашки – висока и широка.

Процедура: Кипящата вода се налива в чайника, където я очаква благоуханният чай. Китайците по принцип слагат малко чай за запарка – изсушени листа, изкуствено навити, които рязко увеличават размера си при попадането на горещата вода върху тях.
Количеството на напитката трябва да е абсолютно еднакво в чашата на всеки един от присъстващите. Затова първо на всеки се налива до една трета от чашата, после още толкова и накрая останалото – за изравняване.
За особено майсторство при китайците се счита, когато в чайника не остане нищо след последното разливане. Сега най-важното – високата чашка се покрива с отвора на широката и с ловко движение на ръката се обръща цялата “конструкция”. Напитката естествено преминава в широката чашка, а ароматът остава във високата, от която трябва да се вдишва при всяка поета глътка… Пиенето на чай по китайски е по-скоро естетично удоволствие, а не гастрономично.
Сорт: Зелен, бял, червен (ние го наричаме черен), жълт чай… Но за “най-китайски” се приема улунът – полуферментирала напитка, нещо средно между зелен и черен чай.
Към чая: В Китай на чая се е гледало като на самостоятелно “блюдо”, неизискващо нищо допълнително. Но днес вече към него се предлагат захаросани орехи, бисквити, тиквени семки и кайсиеви ядки.
Музика: DVD с източни мелодии, шум на течаща река и тиха китайска музика.

По източен маниер
Прибори: При източния начин на пиене на чай е прието да се седи, дори по-точно, почти да се лежи на дивана, върху копринени възглавнички. При това напитката се консумира не от познатите ни чаени чаши, а от специални прозрачни лирообразни стъклени чашки без дръжки.
Процедура: На Изток чаят не се запарва, а се вари. Чайникът с вода, приличащ на лампата на Аладин, се поставя на огъня. В кипящата вода се пускат пакетчетата или стръковете – колкото повече, толкова по-добре, и след няколко минути се сваля от огъня. И още нещо – източният чай задължително трябва да е толкова сладък, колкото и силен. Затова не пестете нито материал за запарка, нито захар.
Сорт: Черен. На Изток зелен чай се пие рядко.
Към чая: баклава, сварени в мед фурми, захаросани фъстъци, шербет.

Музика: Диск с източни танци.

По руски
Разбира се, на масата задължително присъстват традиционният за руснаците самовар, плюс чайник за запарка, покривка, ако е възможно на матрьошки – за сгряване на душата. Чашки и чинийки от бял порцелан, може и с рисунки. Плюс чинийки за лакомства, съдчета за мед и сладко.
Процедура: Включете самовара, сложете в чайника повече продукт за запарка, за да можете да доливате вода.
Сорт: Традиционно по руски се пие черен чай. Все пак, когато се посяга към зелените сортове – те са “Япония”, “Китай” и “Средна Азия”.
Към чая: Мед, сладко, захар, лимон и дори кифличка – това си е лека закуска за руснаците. Пирог, пирожки, палачинки и понички с различен пълнеж – от хайвер и месо, до гъби и сладко. Сандвичи и сладкиши, плодове – пресни и захаросани – всичко това се слага на масата в невероятни количества.

Музика: Най-важното при пиенето на чай по руски е задушевният разговор, за който най-добре помагат романсите.

hard admin

*

Top