Връщаме часовника с 1 час назад – в 04.00 часа на 28 октомври

Връщането към астрономическото часово време тази година ще се извърши в 04.00 часа на 28 октомври, когато часовниците трябва да се върнат с един час назад. Смяната на времето у нас се извършва два пъти годишно – към лятното се преминава в последната неделя на март, а към зимното – в последната неделя на октомври.

Зимното часово време е основно. Ако я нямаше смяната на времето, щеше да съществува само то. У нас тази промяна е регламентирана с постановление на Министерски съвет от 1997 г.

Според специалистите адаптирането от лятно към астрпономическо часово време става за около седмица до 10 дни. Препоръката е всеки да изработи индивидуална схема за справяне с промяната на часа.

 

Този уикенд всички ще се насладим на един час повече сън, но учените препоръчват да му се насладим, докато можем, защото ефектите не траят дълго.

Може и да получаваме бонус през нощта на събота срещу неделя, но смяната на времето и връщането на часовниците назад с един час може да отключи редица проблеми.

Много хора се чувстват по-щастливи и по-енергични, но ползите от сутринта в неделя са краткотрайни. Качеството на съня бързо спада и доста хора спят по-лошо, отколкото преди смяната на времето.

След като организмът се адаптира към новия график на почивка, качеството на съня действително спада значително. Вероятно е да се влоши още повече през зимата.

Това е така, защото нощите стават по-дълги, а хората се изкушават да си лягат по-рано и да стават по-късно – в крайна сметка резултатите са неспокоен и разпокъсан сън и недостатъчна почивка.

hard admin

*

Top