Всеки втори незаконен имот на брега оцеля! Премахнати край яз. „Ст. кладенец“ са 16 строежа, а край Кърджали – 32

Едва 16 незаконни строежа са премахнати през 2013-та година край язовир “Студен кладенец”, а край язовир “Кърджали” – 32. Това сочат данните на Държавен национален строителен контрол (ДНСК). Голяма част от незаконните обекти са бутнати от самите стопани, като това са най-вече бараки. Изградилите скъпи вили и хотели в разрез със законите, са успели да узаконят придобивките си.
Най-много са разрушените незаконни градежи в чашката на язовир “Ивайловград” – 26.  Ще припомним, че именно от митничарското „Весело село” на брега на „Ивайловград” започна акцията срещу незаконните строежи през 2010 година.
Както вече 24rodopi.com писа, язовирите “Ивайловград”, “Кърджали” и “Искър” оглавиха класацията по незаконни постройки след проверка на 53 значими язовири в страната. От Министерство на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че язовир “Кърджали” е на второ място по открити нарушения. 130 незаконни строежа има в района на язовира и са издадени 95 заповеди за премахването им.
Проверката на ДНСК установи още, че има законни постройки в самите чашки на язовирите. Това строителство не е разрешено, но до 2003 г, е имало законови вратички такива сгради да бъдат узаконени.
Половината от приключилите дела срещу незаконните строежи покрай язовирите “Кърджали” и “Студен кладенец” са в полза на жалбоподателите, става ясно от справката за делата в Административния съд.
Изходът на делата е продиктуван от допуснати грешки от страна на РДНСК в хода на проверките и наличието на пълна документация за законността на описаните постройки.
hard admin

*

Top