Все още никой в България не знае има ли забрана или не!?…След среща с Демирел, Доган издействал временни тескерета на 30 000 нашенци

Последната визита на лидера на ДПС в Турция е била по покана на Ахмед Давутоглу преди 4 години

Все още никой в България не разполага с информация дали има официална забрана за влизане на Ахмед Доган и Делян Пеевски в Турция, съобщиха за 24rodopi.com отлично осведомени източници. Информацията се отнася до вчерашния ден. Междувременно на 19 февруари бил направен опит за „получаване на точни сведения по дипломатически канали,  през трета страна – приятелка и на България, и на Турция”. Също не било потвърдено, че има наложена забрана.
На 20 февруари, в студиото на бТВ, турският посланик Сюлейман Гьокче заяви: „Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека подобно нещо. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос”.
Ще припомним, че истанбулският вестник „Стар” писа на 11 февруари, че Турция налага забрана за влизане в страната на Доган и Пеевски.
Кога за последно е бил в Турция Ахмед Доган?
Повече от час бил принуден да чака на българо-турската граница Ахмед Доган. Той търпеливо изчакал в автомобила си на граничен пункт „Капъ куле”. Проблемът не е бил създаден от турците, а от българска страна. ГКПП „Капитан Андреево” бил затворен за около три часа заради компютърен срив.
Това се случило на 29 декември 2011 година, когато Доган за последно е бил гост на официалната власт в Турция, за да вземе участие в проява, организирана от Министерството на външните работи. Лично Ахмед Давутоглу, който тогава беше министър, е изпратил покана на Доган за участие в така нар. „Среща на посланиците” в Одрин.
„След като Доган участва в една от дискусиите и разговаря с Давутоглу, тръгна обратно за България”, разказаха участници в срещата.
По програма лидерът на ДПС трябвало да мине границата в 17.00 часа при облекчен режим, но това станало едва към 18.30 часа.
На срещата в Одрин, заедно с дипломатите, турското външно министерство поканило министри и депутати от турски произход и мюсюлманско вероизповедание от балканските страни.
“Сред гостите беше и лидерът на Движението за права и свободи в България. В един от емблематичните ресторанти в Одрин, Ахмед Доган помоли приближилия се до масата с гостите от България цигулар да изсвири и изпее песни на турски език. Домакините оцениха познанията на лидера на ДПС по темата за румелийския фолклор”, разказа човек на от Одрин, който е отразявал срещата.
Заедно с Доган, на двудневно официално посещение в Одрин за конференцията, били заместникът му Рушен Риза и членовете на Централното оперативно бюро Юнал Лютви и Рамадан Аталай.
Освен с Давутоглу, депутатите от ДПС са се срещнали и разговаряли с посланици, министри, с техни колеги депутати от балканските страни, както и с представители на Генералната дирекция за външните турци и на турската агенция за сътрудничество и развитие, гласеше тогава официалната информация. Българският външен министър не е присъствал на конференцията на тема “Сто години от Балканската война – Балканите от войната към мира”, чийто домакин е бил министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.
Ще отбележим, че в последните дни анализатори твърдят, че Доган за последно е бил в Турция преди 20 години. 
Пред 2008 година лидерът на ДПС също е бил в Турция, но неофициално. Той е гостувал на бизнесмена Фуат Гювен.
Най-запомнящо се за Доган е срещата му с президента на Турция Сюлейман Демирел преди 21 години.
Преди 20 години Доган води делегация на ДПС в Анкара. В нея са още заместникът му Юнал Лютви, кметовете на Кърджали и Омуртаг, както и шефът на новия икономически отдел в централата на ДПС. В турската столица Доган е приет в резиденция „Чанкая” от тогавашния президент Демирел.
Лидерът на ДПС разговаря и с министъра на външните работи на Турция, като повдига темата за неуредения статут на около 30 000 нашенци, които са дошли с туристически визи до края на 1994 година, но са „забравили” да се върнат в България. По-късно всички те, близо половината от които са от област Кърджали, получават временни тескерета с право на престой, работа и откриване на процедура за получаване на турско гражданство.
„След срещата в Чанкая, в продължение на години и от българска страна, и от турска, се използва изразът „българските турци са мостът между София и Анкара, гарант за добросъседството”. Ползата от разговора на Доган с външния министър беше за десетки хиляди семейства. В този период полицията провеждаше акции в големите градове и след залавяне с просрочена виза, следваше екстрадиция. Много нашенци работеха нелегално. Въвеждането на временните тескерета реално стартираха и процедурата за събиране на разделените семейство”, поясни пред 24rodopi.com източник, който тогава е бил с Доган в Анкара.
На третия ден от визитата Юнал Лютви спешно се налага да отлети за София, а Доган и другите провеждат срещи с лидери на големите изселнически организации и бизнесмени в Истанбул.
„Юнал Лютви беше неприятно изненадан от изселнически лидери,  които бяха изпратили репортер да прави интервю с него, а на следващия ден се появи материал, в който зам.-председателят беше наречен „тъмен субект, дошъл на гости от България”, допълни източникът ни.
„Съдейки по всичко, което стана в България през последните години, смятам, че страната демонстрира изключителна зрялост. Всички тези хора от турски произход, които преди 1991 г. бяха насилвани да напуснат България, сега живеят тук. За тях България е тяхната държава. Те имат същите права като другите български граждани. Те създадоха своя партия, която да ги представлява, и дори са коалиционен партньор в сегашното правителство. Това е нещо страхотно! И затова Ахмед Доган е добър български гражданин, защото действията му са от полза за цялата страна, не само за хората от турски произход”, това казва Сюлейман Демирел при последното си посещение в България, през октомври 2007 година.
24rodopi.com
На снимките:
Доган и Лютви в ресторант „Оджак башъ” в Одрин
През 2008 година лидерът на ДПС е бил на почивка в Чанаккале
hard admin

*

Top