Всички са били на Перперикон!? Последното откритие – османски генерал, „древният воин Niazi“ – жив и здрав в Измир

Превземането на Перперикон от османските армии слага край на християнската му същност и дава началото на стъпването им в Европа, отбеляза археологът Николай Овчаров. Той даде брифинг за откритите на Перперикон части от бляскавата броня на османски генерал, превзел крепостта през 14 век, както и намереното съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази.
„Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива, с приемането на християнството в 4 век, но в последно време го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища, твърди Овчаров, цитиран от Бгнес.
Ще припомним, че Овчаров продължава да твърди, че е откривателят на Перперикон, което не е вярно. Първите истински изследователи на скалния град са професор Стамен Михайлов от Археологическия институт с музей при БАН и археологът Иван Балкански.
Овчаров представи открити на Перперикон части от бляскавата броня на османски генерал,превзел крепостта през 14 век. Заедно с тях е намерено и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази.
Той показа и ключа към една от големите исторически загадки. „Като археолог за мен е по-важно да намеря важен надпис, а не 2 килограма злато, примерно. Тези находки са важни, защото разгадават цели енигми”, добави той.
Овчаров твърди още:
През 13-14 век Перперикон, със своята 7000-годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров. Има достатъчно доказателства за това – за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, намиращ се на границата между тях, контролиращ златодобива в Родопите и преминаващ ту при едните, ту при другите, на наша територия. Превземането на Перперикон от османските армии слага край на християнската му същност и дава началото на стъпването им в Европа.
Голямата заслуга за създаването на Османската империя е на сина на Осман – султан Орхан I Гази, Завоевателя. Именно при неговото управление голяма част от Мала Азия минава от Византия в негови ръце.
Още преди 6-7 години ние хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение – начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора, продължи археологът. Били са превзети предградията, но явно крепостта е продължила да се държи и вероятно по това време са били обезглавявани хората от предградията.
По-късно е бил превзет и замъкът. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен. Намерихме следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване. Открихме дори пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство. В началото империята се е хранила и е съществувала изключително от набези и плячкосване.
Питахме се в началото кога точно е станало това – намерените монети ни потвърдиха, че е било по времето на Орхан I Гази, когато е започнало сеченето на монети. Находката е повече от 40 монети, от най-ранните османски пари, които са изключителна рядкост.
„Намерихме и част от надпис върху бронз, на арабица и на османо-турски език, т.е. турцизиран арабски език. Това е единственият текст върху метал откриван у нас от 14 век, изглежда той е и най-ранният”, допълва Овчаров.
Разчетени са три думи: най-важна е първата дума “Ал Газа”, става дума за газаната, особения начин за водене на грабителска, свещена война срещу неверниците, в рамките на която е позволено всичко.Втората и третата дума означават: “заради вечно, постоянно, завинаги”. Според проф. Овчаров този текст има смисъл на молитва, на предупредителен текст, т.е. воденето на тази война е за вечно забогатяване или за вечно успокоение на душата, до вечен живот.
Ще припомним, че Овчаров „откри” древен надпис и преди време, но се оказа, че това е издълбан върху скалите от малък пастир надпис „Niazi Kazim“. Първоначално Овчаров обяви, че надписът и намерените плочи говорят за наличие на римски път. Български учени реагираха, а най-остри в негативните си реакции бяха проф. Казимир Попконстантинов и кръгът „Будител”. Според тях показаният надпис не е античен, а е от 20 век и е на турски език с латински букви. Междувременно в Измир бе открит мъжът, който е изписал името си на скалите – Ниази Кязим, и водещите турски медии се присмяха на „големите открития на Овчаров”.
„Проф. Попконстантинов е прав. Древни римски пътища през Родопите има много. Тези дни видях състоянието на съхранените два в района на Брацигово. Специалистите в музея в Кърджали са изглежда по-добри познавачи в областта на епиграфиката от Николай Овчаров. Тъй като без всякакви усилия разчетоха турските имена, написани с латински букви. Радвам се, че вече има критичност към медийните изяви. Българската история е достатъчно славна и интересна, дори и без да се правят фалшификати.
Това е една от поредните научни реакции за спекулата, която се прави с обекта и грешките заради прибързаните реакции на научния ръководител на тези разкопки – доктор Николай Овчаров. Аз го наричам доктор, защото той не е професор. Турският траколог проф. Бексач изпрати писмо, в което го нарича „Личност, която е далеч от темата”, това пък твърди проф. Валерия Фол, най-известният траколог на Балканите.
hard admin

*

Top