ВСС: Магистратите от Кърджали на разпит заради казуса „Жасмина”

Всички магистрати от Окръжен съд-Кърджали, които са гледали делата във връзка с попечителството на 8-годишната Жасмина, ще бъдат разпитани в Апелативния съд в Пловдив. Целта е те да се обосноват пред колегите си относно взетите решения. Това е уверил председателят на Комисията по етика, превенция и корупция към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров протестиращия пред сградата на ВСС Севдалин Чандъров. „Това предстои да се случи в следващите няколко дни. От ВСС поискаха моят адвокат, заедно с юристи, членуващи в неправителствените организации, които ме подкрепиха, да напишат доклад за всички порочни практики в съдебната ни система, които водят до подобни катаклизми в правораздаването”, заяви за 24rodopi.com бащата на Жасмина Севдалин Чандъров.
Припомняме, че неделинецът започна протест веднага след решението на Окръжния съд в Кърджали да даде попечителството над 8-годишната му дъщеря Жасмина на майка й-румънската гражданка Андрина Веронику. Родопчанинът дори обвини магистрати в корупция. Той пренесе протеста си пред Висшия съдебен съвет.

„Всички ние сме преживели една подобна история и знаем колко е трудно да се води такава битка. Не искаме този случай да се превърне в „Асеновград 2″, когато децата на един баща бяха насилствено отведени в Полша при майка им. Помните добре грозните гледки при раздялата. Не искаме това отново да се случи”, заяви за 24rodopi председателят на сдружение „Детство и с тати” Панчо Малезанов. Около двадесет души подкрепиха Севдалин пред ВСС в понеделник. Заедно с него бе и адвокатът му Иглика Иванова. „Съдът взе едно абсурдно и дискриминационно решение. Абсурдно е просто да не се вземе под внимание желанието на детето и то да бъде изтръгнато от средата, в която живее и където се чувства сигурно и спокойно. Ще настояваме Касационният съд да върне решението на окръжните магистрати в Кърджали или да се произнесе със свое решение”, заяви адвокатът на Чандъров.

24rodopi.com
hard admin

*

Top