Всяко второ дете у нас е с гръбначно изкривяване, започват прегледи в кърджалийската болница за превенция на заболяването

Всяко второ дете у нас е с гръбначно изкривяване. До този извод са стигнали специалистите от „Пирогов” по време на безплатните профилактични прегледи в рамките на инициативата „Детско здраве”. Тя ще стартира официално в началото на април и освен в столицата ще се проведе и в многопрофилните лечебни заведения на пет града в страната.

Прегледите, чиято основна цел е превенцията на заболяванията в ранна възраст, ще се провеждат всяка последна събота от месеца от 09:00 до 16:00 ч. и в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

Прегледите, които специалистите от „Пирогов” вече извършват благотворително от една седмица, са основно в областта на заболявания, свързани с уши, нос, гърло, ортопедия и травматология. До момента специалистите по УНГ са прегледали около 600 деца, а през ортопедичната клиника са преминали над 170 подрастващи. Около 50% от тях са били с гнойни възпаления на ушите, 20% – с хипертрофирала трета сливица и затруднено носно дишане, 73% – с плоскостъпие, а при почти 58% е установена лоша стойка на тялото и деформация на гръбначния стълб (сколиоза).

„Точната диагностика още в ранна детска възраст дава големи възможности всички тези проблеми да бъдат решени успешно с подходяща терапия или двигателен режим. Затова ние се ангажираме да помогнем за разгръщането на тази кампания и в провинцията”, коментира д-р Атанас Кацаров, шеф на клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов”.

hard admin

*

Top