Втори опит за отглеждане на маслини в Източните Родопи

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (бившият Земеделски колеж в Кърджали) смята да възобнови опитите си за отглеждане на студоустойчиви маслини на територията на Кърджали и Ивайловград, където общината е отпуснала за нуждите на учебното заведение близо 80 декара опитно поле. Това съобщи на пресконференция директорът на висшата школа доцент Васко Василев. По думите му този втори опит за маслинопроизводство в региона, ще бъде направен съвместно с испанска корпоративна групировка, в чийто състав членували 165 кооператива, специализирани в производството на маслини, зехтин и ядки.
Това е втория опит от страна на висшето учебно заведение да отглежда маслодайни маслини на територията на Кърджалийско, припомня Дарик. Първият беше през ноември 2009 година, когато стартира пилотния за България проект за отглеждане на маслини в Кърджали и Крумовград на стойност 440 000 лева. Тогава се очакваше на третата година след засаждането им, маслиновите дръвчета да достигнат до 75 процента плододайност, а от един декар да се добиват поне 2000 килограма маслини.
Този пилотен проект обаче претърпя провал. Според доц. Василев две са причините за това. Първата е, че температурите паднали неочаквано до над минус 20 градуса и маслините измръзнали. Парадоксът е, че около Пловдив имаме маслинова горичка, а около Кърджали не успяхме да ги съхраним, каза доц. Василев.
Втората причина за провала на проекта е свързана с човешкия фактор. „Хората, на които се доверихме и които трябваше да отглеждат маслините, ни подведоха. Дадохме им посадъчен материал и в последствие – никакви усилия от тяхна страна. А се оказа, че дори не са ги поливали, какво да чакаме тогава”, коментира доц. Васко Василев.
hard admin

*

Top