Втори ранен лик на Христос откриха на Перперикон

Втори ранен лик на Христос бе намерен в открития от Иван Балкански скален град Перперикон, където и това лято екипът на археолога Николай Овчаров прави разкопки.
Средствата бяха отпуснати от правителството на Пламен Орешарски, за което Овчаров благодари.
Изображението е от края на IV век или началото на V. Находката разкрива нови данни за покръстването на региона и мисията на апостол Павел в Тракия и Беломорието, смята Овчаров.
Ликът се намира във втората разкрита черква в акропола на Перперикон. Чак сега обаче надписите са били разчетени, което е навързало общата картина.
Открита в каменната стена монета с лика на римския император Хонорий, управлявал от 393 до 425 г., пък доказва, че това е една от най-ранните християнски постройки по тези земи. В центъра на църквата е открит и амвонът, върху чийто парапети се виждат рисунки и надписи на гръцки. Те са в две групи, едната е правена през първата половина на V век, втората в края му, твърди Овчаров.
Анализ е показал, че на една от рисунките е изобразен Христос. Става въпрос за голобрад мъж в дълга туника и в поза на възнесение. Под него има пък паун, който е символ на безсмъртието, а в християнството – на възнесението. Пред птицата е изрисуван кръст с две букви – алфа и омега. Според Овчаров гръцките букви са символ и на словото на Христос – “Аз съм началото и краят, първият и последният”. На амвона е изографисан и “трисвета” – популярна в наши дни молитва, гласяща “Свети Боже, свети крепки, свети безсмертний”. Според преданията тя е възникнала по това време в тези земи. Смята се, че черквата е построена от ученици на Никона Ремесиански, който е покръстил хората в региона.

Както вече 24rodopi.com писа, преди две седмици строители намериха на Перперикон 28 монети от средата на XIII век. Любопитното е, че само една е била цяла. Причината е, че по това време е царяла тежка финансова криза и е било честа практика монетите да бъдат рязани, като така те се “умножавали”. Общият брой монети, открити досега на Перперикон, е около 5000.

hard admin

*

Top