Възпоменателен митинг-мевлид в Млечино с бели гълъби в небето

 На 24 декември пред чешмата-паметник в центъра на ардинското село Млечино се събраха стотици жители от района, гости от страната и от Турция на възпоменателен митинг-мевлид. Те почетоха 29-годишнината от първия протестен митинг срещу тоталитарния режим и т.нар. „Възродителен процес”.
На митинга присъстваха народните представители от ДПС инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам.-областният управител Муса Юсуф, областният лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер, организаторът на декемврийските събития от 1984 г. Руфат Яджъ от Башево.
Сред официалните лица бяха още вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Ахмет Келоглу,  новият почетен  гражданин на Община Ардино и председател на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) от Бурса Ахмет Кахраман , Сами Тораман, председател на Съюза на учителите от турската общност в Комотини – Гърция.
„В онзи мразовит декемврийски ден нашите герои застанаха пред бариерата на омразата с обичта към езика, идеалите  и имената си. Омразата винаги носи беди, но нашата обич показа и доказа, че ние заслужаваме да живеем в по-добър свят”, заяви депутатът Мустафа Ахмед. Колегата му инж Ердинч Хайрула отбеляза, че въпреки трудностите, настоящето правителство има ясна цел и визия за подобряването на качеството на живота на всички български граждани, без разлика от етнос и религия.
Към хората се обърнаха още кметът на община Ардино Ресми Мурад и представителят на изселническа организация  „Балгьоч” в Бурса Севинч Мутлу.
Молитва отслужи районният мюфтия Бейхан Мехмед. Пред чешмата-паметник бяха положени венци и цветя. Емин Ходжа от близкото село Богатино приготви осем казана пилаф с телешко месо. А за финал шест бели гълъба, символизиращи свободата и мира, полетяха в небето над Млечино.
Гюнер ШЮКРИ

Както се е случило на 24 декември 1984 година в Млечино – четете тук
hard admin

*

Top