Възстановяват турския театър в Кърджали, но под формата на културен институт!?

Закритият от Вежди Рашидов така нар.„турски театър” ще отвори врати в Кърджали, но под друга форма – Културен институт. Това става ясно от постановление на министъра на културата Петър Стоянович.
Преди Рашидов да бъде назначен за министър, в Кърджали функционираше Държавният музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова”.
„Общинската филхармония „Димитър Ненов” в Разград става държавна и занапред ще бъде финансирана не от местния, а от националния бюджет. Министърът на културата Петър Стоянович вече е подписал постановлението, по силата на което симфоничният оркестър и местния театър „Антон Страшимиров” се сливат в Културен център по подобие на този във Варна. Във въпросният център ще работят под една административна шапка три относително самостоятелни структури – филхармонията, драматична трупа и естрадно-музикална трупа, наследник на някогашния театър „Назъм Хикмет”, по-известен като турския. По силата на въпросното постановление подобен културен център ще заработи в Кърджали, а драматичните театри в Силистра и Смолян ще бъдат възстановени”, съобщи днес в Разград депутатката от „Коалиция за България” Татяна Буруджиева.  
hard admin

*

Top