Въча и Арда вдигнаха нивата си до 2 метра, Върбица може да наводни имоти

Потоп удави Родопите. Големите язовири „Доспат” и „Кричим” преливат. В резултат от обилните дъждове и снеготопенето висока приливна вълна тръгна от язовир „Цанков камък” и тръгна към Пловдив по поречието на Въча. Към 9 часа вчера в него връхлетяха 170 куб. метра в секунда, което наложи контролирано изпускане на съоръженията, а до кметовете на Кричим, Стамболийски, Родопи, Перущица, Пловдив и Първомай бе изпратено предупреждение, че нивото на реката ще се повиши. Аварийни спасителни екипи обикаляха с мегафони и предупреждаваха населението да се отдалечи от коритото.

Към обяд р. Въча наистина вдигна нивото си с цели 2 метра, Арда – с 1,5-2 метра, а Места – с 1,20 метра. Полудяла е и Върбица, която от малко поточе се превърна в страховита и ревяща стихия. Върбица  може да направи поразии в няколко общини – Златоград, Джебел, Момчилград.

Потопът започна около 18 часа в четвъртък с обилни валежи и гръмотевици, като в някои селища за броени часове се изсипа толкова вода, колкото за месец. В Мугла паднаха 97 литра на кв. м, при месечна норма от 68 литра. Водата се лееше като из ведро и в  Златоград – 64 л на кв. м срещу 74 литра за месец.

Няма опасност, ситуацията е под контрол, съобщи вчера шефът на „Управление на водите” в екоминистерството Асен Личев. Още в четвъртък от МОСВ биха камбаната до всички кметове, областните управители и Гражданска защита да прегледат микроязовирите и руслата на реките. Оперативното звено в МОСВ работи 24 часа и в него постъпва информация от НИМХ, басейновите дирекции и Гражданска защита.

На снимката: Буйната Арда заля мост край село Върбина, на границата на общините Ардино и Мадан

hard admin

*

Top