В Ардино вече има вода, доставен е 100-киловатов генератор за захранване на помпената станция

70 на сто от селата в Крумовградско все още са без ток

Водоподаването в Ардино вече е възстановено след като Министерството на енергетиката достави 100-киловатов генератор за захранване на помпената станция.
Ще припомним, че вчера сутринта секретарят на Община Ардино Кемал Али обяви, че ситуацията в града под Белите брези става все по-тежка заради спряното водоподаване. В следобедните часове народният представител Цвета Караянчева се срещна с кмета Ресми Мурад и участва в заседанието на Общинския кризисен щаб. Тя позвъни на един от зам.-министрите на енергетиката, за да бъде доставен генераторът.
Община Ардино все още е без ток, но пътят до там вече е отворен, проходимо е и до Смолян, съобщиха от Областна администрация. Предстои да започне разчистване на вътрешната мрежа.
Областният кризисен щаб е в готовност да осигури помощ на всички нуждаещи се от храна и лекарства в Ардинско, след като вчера хеликоптери спуснаха пакети с продукти на гладуващо семейство от Голобрад,  доставиха инсулин на двама болни от Любино и транспортираха до Пловдив родилка от Горно Прахово.
Пътната обстановка в региона постепенно се нормализира. Над 90 на сто от общинските пътища в Момчилград вече са отворени.
На територията на Крумовград разчистват пътищата към Токачка, Аврен и Черничево. Вече има достъп до Егрек и Малък Девисил. Там ще бъде пренасочена роторна машина от Маказа. В Джебел пробиват пътя Мишевско – Църквица. 
Допълнителни екипи на Горското са ангажирани в разчистването на падналите дървета, които блокират движението.
Продължава работата по възстановяване на електрозахранването. В община Кърджали на тъмно са само в с. Скална глава. В Джебел – в района на Устрен. Без ток са и 23 села в Момчилградско, 13 в Чернооченско и 70 процента от селата в Крумовградско.
Шест села в община Кърджали са без вода. На сухо са и всички населени места, в които няма ток.
Заради повишения приток но вода е отворена една клапа на яз. „Студен кладенец”.
24rodopi.com
На снимката: Пътят за Ардино в района на Далджата
hard admin

*

Top