В Ардино нов кмет, стар парламент

[html]

"vspace="Росен ДЕЯНОВ
В понеделник от 14 ч. новоизбраният кмет на Ардино Ресми Мурад ще положи клетва пред стария местен парламент. Административният съд /АС/ в Кърджали спря изпълнението на решение на Общинска избирателна комисия в града за избор на съветници на 8 ноември.
Според Закона за местното самоуправление и местната администрация до полагането на клетва от новите съветници старият Общински съвет изпълнява функциите си. Делото по оспорването на избора на ОбС в Ардино е насрочено за 16 ноември, петък. Жалбоподател е партия “Новото време”.
Тържествена сесия в Ардино ще има и тя ще е в понеделник, каза вчера областният управител Ангел Коджаманов. Правим го в интерес на жителите на общината. По този начин няма да спре работата на администрацията, добави той.
В понеделник от 9 часа в Административния съд в Кърджали започва разглеждането на дело за оспорване на изборите за общински кмет в Ардино. То също е образувано по жалба на партия “Новото време”, подписана лично от Емил Кошлуков. Очаква се лидерът на нововремците Емил Кошлуков да присъства в залата. Там вероятно ще бъде и ексминистърът и кандидат-кмет Мехмед Дикме.
В 42 чувала с документи, събрани от ОИК в Ардино, ще трябва да се рови съдията по делото и председател на АС в Кърджали Виктор Атанасов, за да се произнесе по казуса. От “Новото време” са заявили явяването на петима свидетели по делото за избор на кмет, които засега остават анонимни от съображения за сигурност. Двете им жалби са от по 8 страници. Като основни причини за подаването им са изтъкнати изборният туризъм и дописването на лица в списъците.
Сами разбирате защо крием свидетелите, каза пред “Нов живот” подалият жалба от името на “Новото време” Съби Узунов, който е кандидат-съветник. Сред тези хора има служители на общината, председател на секционна избирателна комисия и членове. Вярвам, че при обективно разглеждане на документите и изслушване на свидетелите, ще спечелим, добави той.
Очакваме на 12 и 16 ноември да бъде признат вотът на хората. Нямаме притеснения, контрира бившият кмет на Ардино Айдън Серкан.

Още две дела, свързани с изборния резултат от 28 октомври, започват през следващата седмица в Административния съд в Кърджали. На 13 ноември от 9 ч. се разглежда жалбата на кандидат-кмета на Момчилград Сали Шабан. Той също оспорва резултата от вота.
На 15 ноември от 13 ч. започва дело по жалба за оспорване на решение на ОИК в Момчилград за избор на местен парламент. Жалбоподател е кандидат-съветникът от СДС Димитър Болярски.
Най-вероятно за по-следващата седмица остава делото по жалбата на Димо Бодуров за оспорване на резултата за ОбС в Кърджали.
Възможни са два варианта за изход по делата, заяви председателят на Административния съд Виктор Атанасов. Единият е след разглеждане на документите и изслушването на свидетелите да не уважим жалбите и вотът да се признае. Такова решение може да се обжалва пред Висшия административен съд. В другия случай решението е касиране на изборния резултат, ново регистриране на партии и насрочване на дата за нови избори.

[/html]

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top