В Ардино проучват находище на варовикови пластове

Материалът подходящ за облицовка на сгради

 

В района на ардинското село Голобрад са открити залежи от варовикови пластове. Община Ардино и фондация „Клъстър информационни и комуникационни технологии” предоставиха на Института по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов” при Българската академия на науките в София скален къс от масива в Голобрад за лабораторно изледване и определяне на минералния му състав.
Според макроскопичното описание предоставеният къс е от плътна скала, здраво споена, звънка при удар, с еднородна, масивна текстура и алевритна структура. На свежа повърхност скалата е светлокафява, а на изветряла повърхност – със златистожълто-кафеникав цвят, наподобяваща шарките на дърво. Скалата не набъбва във вода. Реагира на солна киселина, което показва, че съдържа карбонатно вещество.
Изследваният глинест варовик е подходящ за облицовка и декорация на сгради и за декоративни каменни изделия поради здравината си, произтичаща от много добрата му споеност и микроскопичния размер на минералните зърна, и поради красивия си цвят.
Понастоящем кметът на община Ардино Ресми Мурад възложи проучване за уточняване на залежите от варовикови пластове, които още се наричат „туфи”.

Гюнер ШЮКРИ
 
 
hard admin

*

Top