В деня Арифе Хасан Азис пържи и раздава мекици, 2000 души събра инициативата "Братство без граници" в Кърджали

В деня Арифе, който е днес, в Кърджалийско замирисва на пържени мекици. Един от майсторите им, е не кой да е, а кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. За това знаят всички, защото преди време той не само показа кулинарни умения публично, но ги и предаде на местната журналистическа гилдия.

Хасан Азис демонстрира кулинарните си умения в центъра на село Опълченско при един от Байрамите. Той пристигна за да поздрави за празника местните жители. Завари кметицата на селото Басрие Хайрула и секретарката на кметството да пържат мекици за събралите се хора от Опълченско. Кметът реши да покаже, че за него няма тайни в кулинарията. Той се захвана да пържи мекици пред слисаните погледи на селските жители и предаде уменията си и на журналисти. Даде указания как да се обръщат мекиците, как да се бодат с вилица и как да се изцеждат от олиото.
След това почерпи с ритуалната храна събраните местни жители.
Освен да пържи мекици, кметът на Кърджали умее да вари и фасул чорба. Усвоил е рецептата още в казармата. Демонстрира умения във военния ученически лагер в село Широко поле при честването на Международния ден на мира. Лично разсипа в чинията на ученици и гости чорбата.
Кметът на Кърджали добре борави с черпака. В деня Ашуре може да го видите на пазара до джамията да сипва на богомолците от свещената храна.
Освен две висши образования-по икономика и по строително инженерство, Хасан Азис има още много дипломи.
На 19 ноември 2010 г. стана шофьор на автобус и неколкократно провежда брифинги на колела с местните журналисти. Кметът не само управлява автобуса, но и коментира различните обекти, които общината изгражда по оперативни програми или по проекти,защитени пред правителството. Първият такъв брифинг бе през март 2011 г. Наскоро Хасан Азис отново повози представители на медиите, за да им покаже извършеното по проекта за „Воден цикъл” на Кърджали, предвиждащ нова канализация, водопроводи и пречиствателна станция.
Кметът се гордее, че има свидетелство и за управление на тежкотоварен камион. Споделя, че ако напусне кметския кабинет, има професия, която може да го храни.
Хасан Азис умее да управлява и багер. Това той демонстрира по време на първите копки на изключително важни за Кърджали проекти като „Парк „Арпезос Север”, газификацията на града, Водния цикъл. Неизменно до него са енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед, с които е приятел.
На Йорданов ден градоначалникът празнува с християните на Кърджали. Той подкара скутер във Водното огледало, в който бе отец Петър. Свещеникът хвърли от борда на моторницата кръстът в река Арда, който младежи се опитаха да уловят.
Кметът не се страхува да кара и моторница. От 6 години има капитанска книжка. Возил е журналистите с кораба „Клеопатра” в язовир Кърджали.
Хасан Азис кара добре и велосипед. Той даде пример на участниците в Национален велопоход, който стартира в Кърджали. Тогава кметът предпочете да подкара колелото, вместо да изнася речи.
Мечтата му е да полети. Със боен самолет. Засега все още няма документ за пилот, но не губи надежда. Наскоро в Кърджали в парк „Простор” той уреди да бъде поставен боен „Миг” 21. За децата на града той е една от обичаните атракции.


Над 2000 души събра в Кърджали инициативата „Братство без граници” на истанбулската община „Байрам паша”в Кърджали (на голямата снимка). За десета поредна година тя организира „ифтари на колела” из Балканския полуостров. Посещават се всички държави,където има мюсюлмани.
На ифтарите в навечерието на Рамазан Байрма,освен последователите на пророка Мохамед се канят и християни. Георги Кулов
hard admin

*

Top