В Европарламента се карат за покушението срещу Доган, Джерард Батън: Спрете субсидиите за България, мафията си е купила държава!

Покушението срещу Ахмед Доган е поръчково политическо убийство. Това заяви евродепутатката Филиз Хюсменова по време на дебати в Европарламента, съобщава 24часа. Те бяха посветени на върховенството на закона в България и медийния плурализъм. Инициира ги групата на либералите, а повод бе опитът за убийство на лидера на ДПС.
Хюсменова призова ЕК да наблюдава хода на делото за покушението като част от делата с висока обществена значимост и да го включи в мониторинговия доклад. По време на дебатите думата взеха близо 20 депутати, като се разгоряха и словесни схватки. Най-краен бе британецът Джерард Батън от английската популистка Партия на независимостта. Той директно настоя да ни спрат евросубсидиите:
“Ясно е защо българите искат да напуснат страната. Тя е бедна и е залята от престъпници. В България животът няма цена, той е много евтин. Бившият разузнавач Атанас Атанасов казва, че мафията си е купила държава. Няма свобода на словото, няма свободна преса, има престъпен контрол върху бизнеса. И затова не е изненадващо, че българите ще си търсят късмета навън. Предлагам ЕС да спре плащанията за България, защото те отиват в престъпни джобове. Жал ми е за българите, но още по-жал ми е за британците.”
При откриването на дебатите бе прочетено и становището на Еврокомисията, която осъжда опита за покушение, за което вече 24rodopi писа. “То е вътрешен въпрос за България, а българските институции трябва да го осъдят и да направят разследване. Едновременно с това ЕК призовава всички страни да покажат чувство за отговорност, да не се провокират политически борби, да се поставят правата на гражданите над всичко.”
Манфред Вебер от ЕНП взе думата още в началото и каза: “Чудя се какво дискутираме днес? Има арестуван, има човек в затвора, полицаите са си свършили работата, правосъдието си е свършило работата… Много по-сериозни проблеми имаме в Румъния, а не в България.”
Лидерът на групата на либералите Греъм Уотсън заяви след него: “За нас не е достатъчно приравняването на това нападение с хулиганство. Циничното отношение на управляващата партия е свързано с предстоящите избори. Българите се движат в правилна посока, но ръководството им не.”
Димитър Стоянов попита Греъм Уотсън дали знае какъв човек защитава. “Доган е осъждан за тероризъм. Феодализирал е цял регион в България. Като дойдат избори, събира хората и ги карат като стадо да гласуват, иначе им реже социални привилегии. Доган е взел половин милион евро рушвет, а бе оправдан. Какво ще кажете за това, господин Уотсън? Та той каза, че в България нямало нужда от парламент, защото със или без той разпределял цялата власт. Ето това е лицето, което защитавате, нека ви е срам!”
Отделна битка си устроиха българските евродепутати. Андрей Ковачев обвини колегите си, че водят предизборна кампания. Станимир Илчев пък заяви, че премиерът се държи като едноличен собственик на цялата държава. Според Ивайло Калфин дебатите за България са важни, за да видят българските граждани, че ЕП следи какво става в страната им. Антония Първанова се оплака, че е цензурирана в българските медии и те не пишат за нейните изяви.
hard admin

*

Top