В Звънарка скачат срещу цианидите

  • Не смеят да строят и ремонтират къщите, опасяват се, че селото ще трябва да се мести, ако започне златодобив на Ада тепе

"Валя АСЕНОВА
Крумовградското село , носещо името на патицата Звънарка, е накацало на високото точно срещу хълма Ада тепе. Скоро и то както името на птицата, която носи, може да се окаже защитен вид. И ако се питате защото е заради близостта си с хълма, където канадци смятат да добиват злато. От няколко години жителите на Звънарка са на кръстопът – дали да строят и ремонтират домовете си или да търсят друго място, където да живеят.
След като не знаем
КАКВО Е БЪДЕЩЕТО
на този район, как да влагаме средства тук? А ако утре се окаже, че заради мината ще се наложи да се местим, защо да хвърляме пари на вятъра, казва кметът Тахсин Ибрям. Къщата, в която живея, е на дядо ми. Да я ремонтирам, но не е сигурно, че ще останем тук, не ми се дават пари. Чудя се дали да купя къща

ИЛИ ДА ЗАПОЧНА ДА СТРОЯ
Така са всички хора в селото. Нямаме сигурност. Това, което зависи от мен като кмет, за да защитя интересите на хората, ще го направя. Ще вдигна селото, ще стачкуваме и това е. Хората в Звънарка са против, това е сигурно. Няма да допуснем тук да се вади
ЗЛАТО С ЦИАНИДИ
Не всичко решават хората, но смятаме, че и управляващите ще застанат на наша страна. От фирма БММ никой не идва при нас, не знаем какво ще предприемат. В началото, когато отвориха Информационния център, ходеха много хора от нашите там, но сега вече никой не се интересува от обещанията им, казва Тахсин Ибрям. Но с цианиди тук не искаме да се работи, обобщава мнението на съселяните си кметът. Ако предложат компромисен вариант, да се добива по друг начин, пак трябва ОВОС да се прави, отново да се обсъжда. Не знам какво ще стане, но хората тук
КАТО ЧУЯТ ЗА ЦИАНИДИ И СКАЧАТ
срещу използването им. В момента има затишие от страна на фирмата. Понякога идват софийски джипове на Ада тепе. Машини и сонди там няма. Доста се забавиха с решението за златодобива. Чухме, че въпросът стигнал до Страсбург, фирмата беше подала жалба срещу министъра на околната среда. Още се надяват, че ще им разрешат.
Когато откриха златото, цените на акциите им се вдигнаха, така поне аз знам, за какви щети на фирмата става въпрос тогава. От средствата, които са вложили тук, дори спечелиха, според мен. В този ОВОС толкова много грешки имаше. Обясняваха,че на Ада тепе не духа южнякът. Аз съм от 30 години тук и знам, че като завее южняка, чупи керемиди. А те ни обясняваха точно обратното, недоумява Тахсин Ибрям.
Обещаваха,че ще има работа за местните. Това не ни стана ясно, сигурно е , че специалисти ще си докарат оттам, а повечето производства са автоматизирани и няма нужда от много хора. Най-много 50 човека да вземат. И толкова семейства ще си изкарват хляба от мината. За сметка на това 20 000 души ще са на загуба – ще ги тровят.
НАДЕЖДИТЕ НИ СА В НАТУРА 2000

Преди време идваха природозащитници, обясняваха на хората за екомрежата. Местните знаят за нея дотолкова, че се защитава районът от златодобива. По Черноморието имаха проблеми с влизането на земите им в екомрежата, но тук нямаме. Хората са съгласни, стига да се запази природата, твърди кметът. Когато дойдоха тук от БММ да сондират, срещаха се с хората, обясняваха, че само ще вземат рудата и ще вадят златото в друга държава. Хората им вярваха, но след като разбраха за цианидите, започнаха да протестират. Бил съм в Оваджик в Турция. Там чужда фирма започна работа, изселили са най-близката махала, платили им както трябва. А на другите , които са на разстояние около километър, не са помогнали и хората си живеят там. Водят се дела, но поне изгониха чуждата фирма. Сега турска компания работи там. Поне това, което се добива, остава за държавата. Това е компромисният, последният вариант. Печелят те, а за нас само отрови.
Много ще е трудно да изгонят фирмата оттук. Каквото трябва от нас, ще го направим. Хората, щом не желаят, трябва да се съобразят с мнението им.
Село Сърнак също е към нас. Там искаха да направят мината. Сондираха на много места. В Сърнак живеят 150 души. Къде ще отидат те, ако започне да се вади злато?
А с нас какво ще стане – близо сме много до Ада тепе. Ако се направи "фабриката за преработка на рудата, колкото и да казват, че не е вредно, шумът и прахът ще ни стигат.
Да не говорим за другите проблеми. На входа на Звънарка отляво горят отпадъци и задушлив дим се носи на талази от вятъра към най-близките къщи. Таксин Ибрям обяснява, че това са отпадъци на предприятия от Крумовград, които ги изхвърлят край селото. Всяка година е така. Поне от 20 години е проблемът. Не можах да го спра. Засега ни трови повече от Ада тепе. Димът навлиза в селото. От пожарната предупреждаваха да не се палят отпадъците, за да не стане пожар. Но пък от фирмите обясняват, че този който ги извозва, не ги пали, това правят местни жители. И може би са прави, горят ги, за да не ги ядат животните, които пасат наблизо. Лошото е, че мястото е в землището на Овчари. Трябва да се реши от техния кмет. На 300 метра е от Звънарка и димът идва в селото. Лятото е много опасно. И заради дима, и заради вероятността от пожари.
Звънарка има осем махали. Хората се препитават с тютюн. От няколко години има и повече такива, които отглеждат овце, крави. В някои семейства от петима души няма нито един, който да е на работа и да получава заплата.
РАЗЧИТАТ САМО НА ТЮТЮНА
Има цехове в Крумовград, но малко хора от нашите работят там. Почти всяко семейство си гледа крава, едно теле. Фирма „Алайън уан Табако” беше пратил писма, че няма да изкупува тютюна, ако започне златодобив. И наистина спряха. За 2006 г. Не направиха нито един договор. Миналата година сключиха с 12 човека договори. Доволни са хората от изкупната цена, въпреки че намаля производството. Преди в Звънарка се сееше около 1 000 дка, сега падна с около 30 – 40 %. Мъжете не се задържат тук, работят като строители в София, Бургас. Добре, че строителството във вътрешността се разраства, та хората да намират прехрана.

Няма жители на Звънарка, които да напускат селото. Въпреки несигурността
ВСИЧКИ СИ ЖИВЕЯТ ТУК
Общината в Крумовград ни помага. В Сърнак правят ново водоснабдяване. В Кандилка също ще има. Досега хората пълнеха вода от кладенците и селските чешми. Училището в селото работи. Нашето в Звънарка беше закрито, доведоха децата от съседното село Луличка, тяхната сграда е в по-лошо състояние. Не знам какво ще стане с тези делегирани бюджети, дали ще успеят да се справят с новите изисквания и ще се запази ли школото, притеснява се кметът.
Ако знаем, че няма да има златодобив, ще се решим да инвестираме, да са оправят пътищата и хората да си стоят. Има и такива, които искат да купуват имоти тук. И то от Софийско. Може би са чули нещо, за да търсят точно от Звънарка. Скоро дойдоха в селото. Набелязали са една къщурка. Собственикът е в Турция. Той беше казал преди време, когато бе тук, че си е уредил живота в Турция и няма да се върне тук. 30 000 лв. искаше. Двуетажна е къщата, не е кой знае какво. Сравнително нова. Преди две-три години
КЪЩИТЕ ВЪРВЯХА ПО 8-10 000 ЛВ.
казал е на комшията си, а тези софиянци настояват да му се обадя. На въпроса за какво ще използват къщата, отговорили,че ще я правят вила. Ада тепе е близо им казвам. Но те отговориха, че може и да не почне златодобивът. Може да са дочули нещо. Странно е да търсят къща в Звънарка. Чудя им се. Може да имат роднини в парламента, да знаят какво ще става тук. Що не отиде някъде другаде. Има толкова села наоколо. Аз ако имам информация какво ще става, ще знам какво да правя. А може и да знаят, че тук няма да има златодобив. И да дойдат още хора в селото, надяват се местните.

Евродепутат по следите на златотърсачите

Този месец проф. Владко Панайотов ще посети САЩ, информират от Българска информационна служба към Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ в Европарламента. Там евродепутатът ще се запознае с най-модерните технологии за извличане на злато и скъпоценни метали и ще разгледа металургичните лаборатории на корпорацията “Нюмонт”. Проф. Панайотов, който е защитил 18 патента за производство на цветни и благородни метали, ще кацне най-напред в планинския град Рино, в щата Невада. По историческите стъпки на златотърсачите професорът ще стигне и до предприятията в град Елко в Невада, преди да замине за Денвър, столицата на щата Колорадо.
Целта ми при това пътуване, доверява проф. Панайотов, е да видя с какви технологии разполагат зад океана, по какви методи работят и в каква посока са иновациите им в минното дело. На тази основа ще мислим и ще разговаряме какъв тип партньорство да заложим в бранша и какво бихме могли да обменяме – кадри или технологии. Така ще си изясним как бихме могли да привлечем инвестиции към нашите региони, убеден е ученият. През последните 15 години той е директор на Минно-геоложкия факултет в Кърджали, а от тази година бе избран и за зам.-ректор на Минно-геоложкия институт „Св. Иван Рилски” в София.

На още една покана ще се отзове професорът по време на пътуването си до Америка.
„България е атрактивна и непозната”, уверил го проф. Джим Хендрикс от университета „Линкълн” в Небраска по време на семинара за „Нови технологии за по-чиста природа”, организиран през ноември 2007 г. от проф. Владко Панайотов и други български евродепутати в Европейския парламент в Брюксел.
Акцентът на визитата в Небраска е да се състави план за обмен на учебни програми и планове, за стажове и за взаимна размяна на преподаватели и студенти, както и за съвместни изследователски проекти. НЖ

информация: в. Нов Живот

[center]

[/center]

hard admin

*

Top