В „Зорница“: Плащаш ми за два нови климатика, аз ти пробутвам един нов и един употребяван!?

В магазин „Зорница” в кърджалийския квартал „Възрожденци” продават употребявани уреди на цени за нови. Измамната схема е от години.
Скандалното разкритие направи техник, след като клиенти на магазина за бяла и черна техника се наложило да извикат аварийно майстори в дома си. Оказало се, че уредът, който бил купен в „Зорница” като чисто нов бил с ремонтирани части вътре.
Представяме ви първия скандален случай:
 
В редакцията първо дойде възмутена и шокирана гражданка на областния град. Тя доказа със снимки и документи, че в магазин „Зорница” се продава употребявана бяла и черна техника на цени за нова.
В нейния случай ставало дума за климатик. Тя закупила два климатика от този търговски обект. Платила ги, дошли двама техници в дома й, монтирали климатиците и си тръгнали. През това време нашата читателка била на работното си място, а служителите на „Зорница” били посрещнати на домашния адрес от дъщеря й. Младото момиче, естествено, не виснало на главите им при монтирането на климатиците и съответно дори не видяло в какъв вид техниката е извадена от кашоните.
В следващите месеци клиентите на „Зорница” многократно се обаждали на същите техници за проблеми в климатиците. Те идвали, човъркали нещичко и си тръгвали. Накрая тя извикала друг техник, който пък сложил фреон на климатика в хола на дома й. Жената е сигурна, че нито един път вътрешните тела не са сваляни от стените до онзи ден, когато пак  установила, че същият климатик не функционира както трябва и  извикала техник. Съвсем различен от тези, чиито услуги  ползвала до този момент.
„Помолих брат ми да отиде да посрещне техника вкъщи, понеже се наложи да пътувам. Останах като гръмната, когато той ми се обади и каза, че климатикът е втора употреба, поправян многократно с много груби заварки във вътрешното тяло и стопена задна част на пластмасовата обвивка”, сподели кърджалийката.
Техникът, заел се с проблемната машинария й казал, че случаите в които се пробутва употребявана техника, или върната от недоволен клиент за чисто нова, са често срещани, специално в магазин „Зорница”. А брат й пет пъти я попитал дали е сигурна, че климатикът й не е купен като стока „”втора употреба”.
„Така и не получих гаранционната карта на този климатик. Първият техник, който го монтира заяви, че е останала в колата му и ще ми я донесе по-късно. Въпреки няколкократните  идвания вкъщи заради проблемните климатици, не ми я донесе. Документите на другия климатик обаче ми дадоха още при закупуването. И през ум не ми е минавало, че могат така нагло да ме излъжат и да ми продадат употребява техника за нова. Лошото е, че го разбрах толкова късно, иначе със собственика на магазина щяхме да се видим в съдебната зала”, възмущава се жената и моли да напишем за случая, за да не пострадат и други хора.
Репортер на 24rodopi се срещна и с бивш техник на „Зорница”, който заяви следното:
„Схемата не е отскоро. От години е така – нищо дефектно не се губи, ремонтира се и се пробутва на други клиенти. В случая става дума за върнат климатик от недоволен клиент. Собственикът не го изхвърля, а ремонтира вътрешната част. Елементарно е – като да върнеш салата, в която сте открили муха, а сервитьорът пак да ви я поднесе с махнатото насекомо, но с…
Скрит в новата външна част всеки би възприел пипнатия климатик като заводски продукт. Климатикът е продаден на жена, защото за всички е ясно, че тя няма да задава много технически въпроси. Още повече, че има покупка на два климатика – защо единият да не е заваряван, кърпен и т. н.?! Инструктажът на собственика към техниците е да направят всичко възможно гаранционната карта да бъде върната в магазина, защото след година дефектната техника ще даде фира и може да стане скандал.
В случая това най-лесно става при първия ремонт. Казва се, че е свършил фреонът, което е нормално, взимат се бумагите и никога повече не се връщат.
Имаше случаи и с печки и други уреди.

Дразнещо е, че много хора пазаруват в „Зорница”, защото мислят, че това е кърджалийски магазин и не искат да правят оборот на чуждите вериги. Вместо коректно отношение, продаваш на такива лоялни клиенти употребявани уреди – това нито е търговско, нито човешко”.

hard admin

*

Top