В Кирково цената на тютюна падна до 4,20 лв за кг, в Комотини е над 5 евро, а днес ще раздават и 80 тона киви и мандарини

Изкупната цена на тютюна в Кирковско падна до 4,20 лева за кг, като обяснението на експертите на изкупвателните дружества гласи: Тази година продукцията е с по-ниско качество!
„Не е вярно. Напротив, тази година тютюнът в Кирковско е много по-качествено от миналата година. Ощетяват ни поне с 2 лева на килограм. Арбитраж ли да искаме за всички бали?  Пътища ли да затваряме? Бойко Борисов ли да извикаме в Бенковски? Само на 20-ина километра от нас, в района на Комотини средната цена се движи между 5 и 6 евро, а отделно има и премии. Има голяма игра за убиване на родопското тютюнопроизводство”, смята Юсеин Емин от село Бенковски.
Зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков потвърди, че цените са ниски и не се очаква покачване до края на изкупната кампания. По думите му в област Кърджали ориенталските тютюни се изкупуват за 4,20 лева до 5 лева за килограм.
„В момента цените на тютюна са с 80 стотинки по-ниски от миналагодишната кампания, а качеството е пет пъти по-високо. Ориенталският тютюн в Източните Родопи тази година трябва да се купува на цена над 7 лева”, каза Кичуков.
Междувременно голяма част от бедните тютюнджии в района на Комотини днес ще получат безплатно киви и мандарини. 80 тона цитрусови плодове ще бъдат раздадени на социално слаби гърци в 4 общини – Комотини, Мароня, Иасмос и Ариана. Количествата били предназначени за износ, но заради наложеното ембарго плодовете не могат да стигнат до Русия. Само в Комотини ще бъдат раздадени 25 тона мандарини и 27 тона киви.
24rodopi.com
На снимката: Тютюневите ниви край Комотини носят много повече радост на земеделските стопани
hard admin

*

Top