В Кърджали: Българи подкрепиха турчин

[img]img_37926.jpg[/img]
[b]Мажоритарният кандидат на БСП в Кърджали Милко Багдасаров определи подкрепата за опонента си от ГЕРБ Вежди Рашидов като основен елемент от българския етнически модел, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.[/b]

Мажоритарният кандидат от региона, който влиза в парламента, е Ахмед Доган от ДПС, за когото са гласували 67 525 души. Вежди Рашидов се класира на второ място с 19 545 гласа и така остави зад себе си Багдасаров с 6592 гласа, показват данните на РИК. Освен това Вежди Рашидов влиза в парламента като водач на пропорционалната листа на ГЕРБ. По този начин скулпторът разби монопола на ДПС, което традиционно печели всички мандати в областта от години, коментират политически наблюдатели.
"Видя се какво представлява етническият модел в Кърджали. Оказа се, че българите спокойно могат да подкрепят турчин, но турците в никакъв случай не могат да дадат вота си за българин. Мажоритарният кандидат Вежди Рашидов в над 90% от гласовете беше подкрепен именно от българите в района", заяви днес Багдасаров, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че това е основното, което трябва да бъде обект на внимание, когато се говори за българския етнически модел. Според него един от изводите на тези избори е, че "етническият модел, все пак, е в ръцете на българите". Багдасаров посочи, че разгромът на БСП се дължи не на това, което беше направено в района през 4-те години на управлението, а по-скоро на взаимодействието на БСП с ДПС.
"Като цяло кампанията не беше борба на идеи, програми и перспективи за развитие, а по-скоро беше кампания с много сериозни негативни послания по адрес на отделните партии. Изявленията на Ахмед Доган, както и всеобщата анти-ДПС кампания рефлектираха най-зле върху БСП", подчерта Багдасаров.
Той акцентира и върху новата форма на т. нар. "изборен туризъм". "Видя се една нова, уродлива форма на изборен туризъм – наред с външния, се появи и вътрешен, облагоделстван от българското законодателство. Между 7 и 8 хиляди млади хора на възраст до 30 г. пристигнаха в изборния ден с автобуси от вътрешността на страната, а не от Турция. Подчертавам категорично, че тези автобуси не са организирани от БСП и Коалиция за България. Слизащите са декларирали, че идват да гласуват за ГЕРБ", твърди още Багдасаров.
Той обаче изрази оптимизъм, че още в първите дни новият парламент ще започне промените в изборните закони, както това декларират победителите от ГЕРБ.
"Тези правила за изборния туризъм трябва да отпаднат, тази нагла подмяна на вота не трябва да продължава. Крайно време е местните хора да могат да решават кой, къде и как да ги представлява и да ги управлява", посочи още областният лидер на БСП.
Той не пропусна да нападне и ДПС. "Когато губиш, обикновено не знаеш какво печелиш и обратното. Мисля, че в този план БСП, въпреки загубата в Кърджали, има и много позитиви – нашият партньор на национално равнище и наш опонент на местно ниво ДПС остава извън управлението на страната", заключи Милко Багдасаров.

Спасов

*

Top