В Кърджали още чакат 12 милиона лева за нова джамия

Нова джамия на стойност 12 милиона лева ще бъде изградена в Кърджали, като се очертава това да бъде вторият мегапроект по вложени средства след Водното огледало на река Арда, съобщава агенция Бгнес. Средствата за изграждането на храма са безвъзмездно дарение от дирекцията по вероизповеданията в правителството на Турция.
Точно преди година се заговори за този проект и оттогава местните мюсюлмани са в очакване на големия храм, тъй като съществуващият в района на пазара на производителите се оказва тесен да побере богомолците по време на религиозните празници.
„Проект има, но никой в Анкара не се е ангажирал с конкретна сума и срокове”, поясниха за 24rodopi от Главно мюфтийство.
Намерението за финансирането на проекта от страна на Турция е потвърдено от бизнесмена Ферад Саид, член на джамийското настоятелство в Кърджали, пишат от софийската агенция. Миналата година обаче той лансира версията, че в края на квартал “Възрожденци” всъщност ще бъде издигната най-голямата джамия у нас на площ от 1 400 кв.метра и тя ще побира спокойно 1 500 души. Сега арх. Радосвета Хаджиева уточни, че общата площ на храма е 357 кв. метра, като от тях 160 кв.метра са предвидени за женската галерия. По време на службите ще има достатъчно място за 600 богомолци. Хаджиева е автор на архитектурния проект, за изработването на който са ангажирани архитекти и инженери – българи, турци и един арменец.
Джамийското настоятелство е получило готов проект от Турция, но екипът в Кърджали го е преработил изцяло, за да се съобрази с българските изисквания за подобно строителство.
Решението за построяването на нова джамия е подкрепено от още през юли 2007 г. от местните общински съветници. Тогава бе определен и теренът за храма – същият по пътя за стената на язовир “Кърджали”. Земите са били собственост на тракийски бежанци и потомците им, заселили се в града, които са получили други парцели в замяна.
Преди около 8 г. също имаше отреден парцел за мюсюлмански храм – на десния бряг на река Арда в непосредствена близост със спалните на хората в квартал “Възрожденци”. Намерението обаче бе блокирано от протестна подписка.
В новия храмов комплекс са предвидени две административни помещения, библиотека, конферентна зала и кафене, както и специално помещение за ритуалното къпане на покойниците. Автомобилите пък ще разполагат с подземен гараж на два етажа. Голяма открита колонада и две минарета, високи по 35 метра ще отличават джамията в Кърджали от останалите у нас, уточни арх. Хаджиева. Инвеститор на големия обект е Главното мюфтийство на мюсюлманите в България.
Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед в момента са в чужбина, и не е ясно дали дарението от турското правителство е постъпило по сметката на мюфтийството в София.
Фирмите, които се състезават да поемат голямата поръчка за изграждането на джамията, са само две. Едната е “Балканстрой инженеринг”, която построи новата сграда на средното мюсюлманско училище за момчета и момичета в Момчилград. То също бе финансирано от Турция с 5 милиона лева. Конкурентната фирма е “Марс 66”, която изгради втория корпус на турската фабрика за производство на каучукови изделия “Теклас” край Кърджали.
Няма друга сграда през последните 20 години в града или в цялата област, която да е глътнала такава инвестиция от 12 милиона лева. През 70-те години на 20-ия век Медресето, в което сега се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей, бе изпепелено от пожар. Цялостният ремонт и преустройството на някогашното духовно педагогическо училище в музей заедно със създаването на експозицията са стрували около 6 млн. лева.

—————————————————————–
Най-ниските цени на автомбили в България! Виж тук!

hard admin

*

Top