В Кърджали празнуваха 90 години модерна Турция

Гюнер ШЮКРИ
Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали организира за първи път тържествен коктейл по повод 90-годишния юбилей от създаването на Република Турция.
На 29 октомври 1923 година Великото национално събрание обявява новата република. Мустафа Кемал Ататюрк става неин първи президент, а нейна столица е Анкара.
Гости на коктейла бяха генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, зам.-областните управители Назми Мюмюн и Муса Юсуф, кметове на общини, представители на неправителствени организации.
Присъстваха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюрфеттин Хаджъоглу, лидерът на „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателят на организацията за подпомагане на изселниците в Истанбул Неджати Барлас, зам.-председателят на Федерацията на румелийските турци в Истанбул Фахри Ватансевер, председателят на Съюза на учителите от турската общност в Комотини Сами Тораман и др.
В приветственото си слово Шенер Джебеджи заяви, че 90 години са един много дълъг период от живота на хората, но е много кратък от живота на държавите. „Преди 90 години, когато се създаде турската република в света имаше други идеологии. На преден план бяха фашизмът и капитализмът. Днес виждаме, че реформите на Ататюрк, с които да се промени облика на страната и да се превърне в модерна светска държава са били много правилни”, изтъкна Шенер Джебеджи. Той подчерта още, че е дадено началото на една много хубава традиция. „Надявам се отсега-нататък всяка година в Кърджали да празнувате годишнините от създаването на модерна Турция”, каза още Джебеджи.
hard admin

*

Top