В Млечино с водомери, плащат по 50 ст. за кубик

Ресурси: По 200 литра вода на ден на човек

 

Водомерна система ще има от 1 август в ардинското село Млечино, като целта е пестеливо използване на питейната вода. Това решиха единодушно жителите на селото на Общо събрание. Решено бе още един кубик вода да струва 50 ст. и всеки сам да си купи водомер, както и да го монтира до края на юли.

Гости на събранието на млечинци бяха кметът на общината Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и общинският съветник от района в местния парламент Алпер Сами.

В началото на срещата селският управник Улви Юзеир направи подробен анализ за състоянието на водопроводната мрежа, който предизвика бурни дебати сред жителите на селото. Той заяви, че постоянно се правят проверки на нивото на водата в резервоара. „През зимните месеци дебитът на вода е на добро ниво. За 24 часа от каптажите на водоизточниците имаме 21 600 литра вода, като за един потребител от селото се пада 300 литра вода. През пролетта имаме намаление с около 10 процента, а сега за всеки жител на Млечино на ден се пада по 200 литра вода”, каза Юзеир

Според него състоянието на вътрешната водопроводна инсталация, която е от края на 60-те години на миналия век, е много тревожна. Особено през летния сезон  водата е крайно недостатъчна, което води до режим, при който жителите имат вода през два дни. „Най-голям е проблемът с живеещите във високите етажи на двата блока в центъра на селото. Всеки си има градинка. Ако не се полива, за домакинствата водата ще стигне”, смята кметът. Той заяви, че ако не се сложи водомерна система, няма да има разрешение на проблема.

Ресми Мурад подчерта, че въвеждането й ще доведе до справедливо изплащане на цената на питейната вода в Млечино. Според него до края на година проектът „Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни мрежи и съоръжения в Млечино”, с което ще се извърши водоснабдяването на селото от съществуващ резервоар в Туристическия комплекс „Белите брези”, изцяло ще разреши проблема с безводието. Ресми Мурад припомни, че до 2007 г. около 1800 м стари тръби от водопроводната мрежа на селото са били сменени с висококачествени полипропиленови с по-голям диаметър. Изграден е бил и резервоар.

 

Гюнер ШЮКРИ

hard admin

*

Top