В Момчилград приключи ремонтът на 25 км пътища, някои села видяха за първи път асфалт

Близо 25 километра пътища от общинската пътна мрежа на територията на община Момчилград са ремонтирани по Програмата за развитие на селските райони, обявиха от местната администрация.
Отсечката, която осигурява достъп между жителите на съседните села Загорско и Садовица е асфалтирана за първи път, откакто съществуват двете населени места. Дължината на настилката е 2,780 км. За първи път е рехабилитиран и участъкът между селата Седлари и Градинка (1,255 км). Според местните жители новият път има двойно значение заради достъпа до новото трасе към граничния пункт „Маказа”. По този начин е осигурена директна връзка към селата им. Старият път е стабилизиран с трошенокаменна настилка и асфалтиран с двупластово покритие. Почистени са канавките и водостоците.
Изцяло са асфалтирани още и двата основни общински пътни участъци – с. Звездел – с. Неофит Бозвелиево – с. Нановица и с. Равен – с. Биволяне с обща дължина над 20 км. Обновената отсечка Звездел – Нановица (11,980 км) е с най-голяма дължина в общинската пътна мрежа и осигурява директна връзка със съседната община Крумовград. Рехабилитацията й ще намали риска от пътни произшествия и ще осигури бърз достъп до здравните, образователните и административните услуги за жителите на пет кметства – Звездел, Нановица, Неофит Бозвелиево, Лале, Кос и Джелепско.
Реконструкцията на пътя Равен – Биволяне с дължина 8, 37720 км, като освен подобряването на безопасността на движение ще подпомогне и за развитието на туризма, набелязан за един от водещите приоритети на община Момчилград. Това ще улесни посетителите на тракийското светилище на Орфей край Татул и на Харман кая край Биволяне, както и на религиозния комплекс „Елмалъ баба теке” и резервата „Боровец”.
С рехабилитацията на голяма част от общинската пътна мрежа ще се улесни придвижването на ежедневно пътуващите с коли и автобуси жители и транспорта на стоки. Наред с това ще бъде осигурено безопасно придвижване както за местното население, така и за туристите, които посещават региона, заявиха от общинска администрация.
hard admin

*

Top