В неделя: 4:1 или 3:1:1

Салиха Емин или Милко Багдасаров ще влезе в 42-рото Народно събрание? Това е голямата въпросителна на парламентарните избори на 12 май в 9-ти Кърджалийски многомандатен район.
Това написа „24х7 Родопи” в началото на предизборна кампания`2013. Два дни преди самия вот положението остава непроменено – 4:1 или 3:1:1. Поне този извод се налага от резултатите на социологическите агенции, обявени на 10 май. 13 г.
Системата „Хеър – Ниймайер” прави варианта „5 от 5″ практически невъзможен, като политическата сила, класирала се на второ място, ще спечели едно депутатско място.
По-вероятно е ДПС да спечели 4 мандата, а ГЕРБ – един. Социолозите от „Афис”, агенция близка до „Позитано” 20, обаче са на мнение, че БСП ще постигне по-висок резултат от ГЕРБ в Източните Родопи. Т. е. те смятат, че ДПС ще спечели 4 мандата, но единият е за Милко Багдасаров.
Ако и ГЕРБ, и БСП спечелят по над 12-13 хиляди гласа в Кърджалийско, а ДПС остане под 60 000 гласа, то депутати от 9-ти Кърджалийски многоизбирателен район ще бъдат Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Мустафа Ахмед, Цвета Караянчева и Милко Багдасаров. Такава е логиката на метода на големия остатък, както наричат системата на Хеър. Ако БСП има трети резултат в Кърджалийско, той може да е достатъчен да прати в парламента водача на листата Милко Багдасаров, ако резултатът на социалистите е по-голям от остатъка от гласовете на ДПС за 4-тия мандат.
Ако на 12 май гласуват общо около 80 000 избиратели, а ДПС спечели 58 хиляди от тях, движението ще има 3 мандата и още 10 000 гласа за разпределяне за 4-тия мандат. При тази ситуация БСП може да изпревари ДПС, ако има по-висок резултат от остатъчните гласове на движението.
ДПС обаче се стреми към по-висок резултат и с остатъчни гласове от други региони ще може да спечели и 4-тия мандат.
Това, което няма да се случи в неделя е следното:
ДПС няма да вземе всичките 5 мандата. Системата „Хеър – Ниймайер”  не го позволява;
ГЕРБ няма да може да спечели 3 мандата, както си пожела Цветан Цветанов. Изборен подвиг биха били и два мандата даже;
БСП няма да спечели 2 мандата, както декларираха от червената централа.
 
Кои са възможните „неприятни изненади” за фаворитите?
Ако Коалиция „Център – свобода и достойнство” (хората на Касим Дал) успее да отклони повече от 5 000 гласа от ДПС, то най-вероятният резултат в неделя вечерта ще бъде 3 мандата за ДПС и по един – за ГЕРБ и БСП;
Ако малките формации – „Атака”, Движение „България на гражданите”, „Горда България” и Националния фронт за спасение на България, измъкнат повече от очакваното гласове от ГЕРБ и БСП, то тогава ДПС спокойно ще вкара 4-ма депутати. Губеща ще е партията, която се класира на трето място. Дори да отстъпва само с един глас.
 
Колко гласове очакват фаворитите?
ДПС са си поставили максимум от 54-57 хиляди гласа;
ГЕРБ смятат, че могат да вземат 18 000 гласа;
БСП изчисляват, че ще получат подкрепата на над 14 000 гласа.
Тези сметки вещаят резултат 3:1:1, но значително се вдига и бройката гласове за една квота. А и 90-100 хиляди гласуващи би ознававало рекордна активност, каквато никой не очаква.
 
24rodopi
hard admin

*

Top