В неделя: 440 секции, 254 697 човека с право на глас за АЕЦ „Белене“

440 избирателни секции ще бъдат отворени в 7-те кърджалийски общини за референдума за ядрената енергетика в неделя – 27 януари.
Както вече 24rodopi писа, до урните в Източните Родопи ще бъдат допуснати 254 697 избиратели, които са регистрирани по постоянен адрес към 15 януари 2013 г. и имат право да упражнят вота си.
Председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова посочи, че на този вот не важи правилото за уседналост, но има ограничение – ще се допуснат само тези, които са били в България до 9 ноември, когато е бил публикуван президентския указ.
Предвидени са подвижни секции за хора с увреждания и болни –  2 в община Кърджали и 1 в Ардино.
Назначени са секционните комисии, които извършват проверка на местата за избирателните списъци.
Има малобройни промени в състава на някои секционни избирателни комисии, заради служебни и семейни неотложни ангажименти на първоначално обявени членове. Те поискали да бъдат подменени.
Председателят на комисията опроверга слуховете, че има отказ заради двойно по-ниско заплащане в сравнение с предишните избори. Председател на секция получава 32 лева, секретар – 30, членовете – по 28 лв. Разликата била само 2-3 лева в сравнение с изборите преди 2011-та.
Бюлетините предвиждат да се гласува с “Да” или “Не”, със знака Х, който се вписва в избраното квадратче със син химикал. Гласуването ще започне в 6 часа и ще завърши в 19 часа. Ако след този час има пред секцията избиратели, ще могат да гласуват до 20 часа.
За да е редовен референдума, до урните трябва да са отишли повече от 4 323 050 души, колкото бяха излезли на парламентарния вот през 2009 г.
hard admin

*

Top