В новата здравна карта на България: Около Кърджали – спешни центрове с 10 легла за болни

В област Кърджали ще функционират медицински центрове със спешни звена и до 10 легла за болнично лечение. В Ардино, например, ще работят възможно най-добрите специалисти по спешна помощ в региона. Всички центрове ще бъдат оборудвани с модерна апаратура, както и линейките, които ще транспортират спешните случаи в Кърджали.

Това е залегнало в новата здравна карта на България, съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева. Нейният екип изгражда цялостна стратегия на министерството за лечебните заведения в страната.

В населените места, които са в по-близък достъп до голяма болница ще се създават само медицински центрове със спешни звена и с до 10 легла за болнично лечение, твърди Андреева. Къде да се изграждат такива центрове ще се прецени спрямо здравната карта на страната, върху която все още работи здравното министерство според критерии, като брой население в района, дял на възрастните хора, географски особености, отстояние до най-близката болница. Здравният министър посочи Кърджали като регион с най-голяма необходимост от подобни центрове.

Финансирането на центровете ще е от държавния бюджет и по европроекти, а промените ще започнат през 2014 г. От началото на следващата година са замислени и увеличения на заплатите на специалистите в Спешна помощ – между 5 и 10% .

Правителството подготвя законопроект, който да защити здравните заведения в отдалечени, планински и полупланински райони. Това пък съобщи в Кърджали народният представител Мустафа Ахмед. По този начин ще бъдат решени проблемите на здравните заведения в Кърджалийско и Смолянско.

hard admin

*

Top