В последния си работен ден шефът на ИАРА Мирослав Янев унищожи 33 км бракониерски мрежи

Над 33 километра хрилни мрежи, заложени от бракониери в язовирите в Кърджалийска област, бяха изгорени в петък на градското сметище до село Вишеград, съобщи Бгнес. Има и осъдени риболовци за незаконен улов, трима са с условни присъди, заяви местният началник на сектор „Рибарство и контрол” към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Мирослав Янев.
Както първи 24rodopi.com писа, на 12 ноември бе издадена заповед за освобождаването на Янев. Последният му работен ден бе днес.
От конфискуваните мрежи близо 17 километра са на неизвестни за инспекторите на агенцията хора. За ползването на други 13 километра са съставени актове и наказателни постановления, останалите находки са различни риболовни атрибути. По-голямата част от иззетите мрежи са извадени от язовирите „Студен кладенец” и „Кърджали”. „Уловът” на инспекторите е за последните 11 месеца.
Преди две седмици са били осъдени двама бракониери, но дори и жестоките санкции, и паричните глоби от 1 500-2 000 лева не могат да спрат незаконния риболов, коментира Янев. В акциите на инспекторите от ИАРА се включват полиция, жандармерия и представители на Районните и Окръжната прокуратури, както и на Административния съд. Въпреки бракониерските набези, рибната популация е възстановена, само през т.г. в язовир „Кърджали” са пуснати около 1 000 шарани с тегло до 500 грама, 750 броя – от 300 грама до 1 килограм, 250 000 20-грамови шаранчета, 50 000 есетри от по 10 грама и около 100 000 толстолобчета до 10 грама. „Очевидно винаги ще има бракониерство, ние не виждаме начин да се преборим с това. Сега е сезонът на костура, риболовците вадят екземпляри с тегло до 1,7 килограма. Преди Никулден ще има засилени проверки по търговските обекти, където се продава риба”, каза Янев. Сигналите за бракониери по заливите подавали риболовци или пряко по телефона на агенцията, или на спешния номер 112.
Мирослав Янев уточни, че е началник на местния сектор на ИАРА само до 17,30 ч., тъй като на 29-ти ноември изтича срокът на заповедта за временното изпълнение на тази длъжност. На конкурс за титуляр се явили той и предишният шеф Рушен Фейзула.
hard admin

*

Top