В снимки: Майска почивка в Гърция, но при юнски условия

Открихме сезона преди гърците, видяхме и изгарянето на Юда
 
„Слънцето е силно, изгоряхме. Малко прекалихме с плажа, късно почнахме да се мажем. Но пък водата беше като на 15 юни. Всеки ден плувахме по 15-20 минути. Това не е било никога – от 1 до 6 май на плаж в Гърция, все едно, че си бил тук през юни. Всеки ден 29 градуса температура на въздуха, а на водата беше 24. Самите гърци бяха изненадани. Сезона при тях се открива в началото на юни, този път ние ги изпреварихме “, разказва Симеон Радев от Смолян. Той, семейството му и приятели отседнали на хотел в Неа Перамос.
„Децата останаха много доволни и защото видяха великденския ритуал със сакралното изгаряне на чучело на Юда. През деня бяхме на кафе и гледаме до люлките трупат камара със сухи клони. Обясниха ни, че хиляди се стичат на плажа, за да видят ритуала”, разказва родочнанинъкт.
Градчето Неа Перамос има свой плаж, но само на 2 километра е един от най-хубавите плажове на Северна Гърция – Амофоли, и затова пътували с приятели до там.
„Платихме по 40 евро на нощ за малко студио. Цените са нормални. Порция октопод е 9 евро, калмарите са 8. Вече почти няма собственик на таверна, който да не е понаучил български”, допълва Симеон. Той се изненадал, че дизеловото гориво е по-евтино в Гърция.
„Странно е. Тръгваш от Гърция и гледаш по бензиностанциите литър дизел е 1,27 евро, малко под 2,50 лева. Влизаш в България – литър дизел е 2,60 лева. С една минимална българска заплата можеш да напълнил близо 2 резервоара. С една минимална средна заплата можеш цял месец да се слизаш от колата. А те уж все са в криза!”, ядосва се Симеон Радев.
Към 4 000 жители на областите Кърджали и Смолян са почивали по празниците в Северна Гърция, сочат данните на ГКПП-Златоград. Някои били през целия почивен период, но имало и такива, които пътували само за ден на плаж до Керамоти, Авдира и други населени места.
Очаква се след отварянето на прохода Маказа броят желаещите да се къпят в Бяло море да се увеличи драстично.
Над 230 хил. души са пресякли българо-гръцката граница за великденските празници, съобщи шефът на Регионалната дирекция “Гранична полиция” – Смолян  главен инспектор Бойко Божков. Преминалите границата автомобили са над 70 хил., сочи статистиката на граничната служба.
В посока към Гърция са преминали над 40 000 моторни превозни средства, а към България – над 30 000. Статистиката за пътниците им сочи, че 132 хил. души са заминали за Гърция, а над 96 хил. са влезли в България.
Най-засилен е бил трафикът на ГКПП Промахон – Кулата.
Гръцките гранични власти вече допускат преминаването на бусове до 15 места през ГКПП- Златоград. Обстановката на този пункт е спокойна, след като от гръцка страна е преосмислено предизвикалото протести ограничение да не се движат автомобили над 2 тона по пътя Златоград-Ксанти.
hard admin

*

Top