В 19 области майчинството е по-ниско от минималната заплата, най-бедни са родителите в Кърджали

Непрекъснатото административно увеличение на минималната заплата доведе до опасни изкривявания в осигурителната система, показва внимателно вглеждане в статистиката на НОИ. Обезщетението за гледане на дете от 310 лв. вече е по-високо от т.нар. високо платено майчинство в 19 области в страната, става ясно от данните за обезщетенията за бременност и раждане през първите 6 месеца на годината.
През първата година след раждането средното майчинство е било 394 лв. на месец, което се изчислява като 90% от средния доход на майката за 24 месеца назад, пише „Сега”. Спрямо същия период на 2012 г. увеличението е едва с 5 лв. Тогава то е било 389 лв. В същото време от 1 юли обезщетението за гледане на дете, което не зависи от осигуровките и се определя административно от парламента, беше увеличено от управляващите от 240 на 310 лв., или с цели 70 лв.
Повече от 310 лв. е високоплатеното майчинство само в Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Разград, Русе, София-град, София и Стара Загора. В повечето случаи обаче то бие определеното с политическо решение обезщетение с не повече от 10 лв. Единствено в София-град майките разполагат с повече средства, средното майчинство за тях е над 540 лв. В София-област и във Варна то е около 370 лв. В останалите 6 области с “богати” майки то варира от 314 лв. до 331 лв.
Най-бедни са родителите в Кърджали, където средното майчинство е 280 лв., следват ги в Силистра с 282 лв. и в Хасково с 286 лв.

hard admin

*

Top