В 2.00 часа на 10 декември ще бъде запълнен свободният обем на яз. „Кърджали“! Предстои контролирано изпускане

Спасители  и полицаи предприемат превантивни мерки във връзка с възможно повишаване на нивото на река Арда

В 2.00 часа след полунощ в сряда започва контролирано изпускане на яз. „Кърджали” през преливните клапи с около 220 куб.м/с, обявиха от Областна администрация. То се налага във връзка с преминаването на висока вълна през съоръженията, стопанисвани от предприятието „Язовири и каскади”.

За целта са извършени необходимите предварителни замервания на водното ниво, осигурени са дежурни екипи. Мярката е превантивна и цели освобождаване на свободен обем в язовира с оглед предстоящо влошаване на валежната обстановка. До момента на територията на областта няма поражения от дъждовете през последното денонощие.

Спасителни екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” започват обход на стопанствата край коритото на река Арда в областния център, за да предупредят собствениците за възможно покачване на нивото на водата тази нощ, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. От предприятие „Язовири и каскади” – район Кърджали са изпратили днес писмо в регионалната пожарна дирекция, че въз основа на наблюденията се очаква запълване на свободния обем на язовир „Кърджали” около 2 часа на 10 декември и ако това се случи, ще започне контролирано изпускане на вода през преливните клапи, съобщиха от полицията.

Гражданите да не слизат по никакъв повод в коритото на река Арда, а стопаните да вземат мерки за опазване на животните си, предупреждават от РД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Съвместни екипи от полицаи и спасители ще осъществяват наблюдение през нощта в района на очакваното повишение на нивото на водата, за да предотвратят евентуални неприятни инциденти.
 24rodopi.com
hard admin

*

Top