В 20 училища получават 300 дръвчета с молба да се грижат за тях както в Кембридж отглеждат "ябълката на Нютон"

300 дръвчета ще бъдат раздадени на учениците от 20 училища в региона, за да бъдат засадени и отгледани в състезателен дух от класовете.
Инициативата е на Асоциацията по туризъм „Перперикон” и ще бъде финансирана от председателя й инж. Фахри Идриз, съобщиха за медиите от асоциацията.
„За учениците днес дисциплината „Трудово обучение” е непонятна. Техните родители обаче помнят опитните полета, на които работехме като ученици. Помнят и израза „белите дробове на Кърджали”, който израз днес трудно пробива в Интернет лексиката на подрастващите.
20-те училища ще получат по 15 дръвчета. Нека всеки клас да има „осиновено” дръвче, като това на Нютон в Кембридж. Да има поставена табела, децата да се грижат да тяхното дръвче, да сравняват засаденото, с това на другия клас. Вярвам, че даваме добър пример. Убеден съм, че наученото децата ще пренесат в дворовете на своите домове, в паркове и на други места”, заяви инж. Фахри Идриз.
300-те видове са от различни иглолистни и широколистни местни видове, като липа, бор и други.
Целта на инициативата е да повиши екологичната култура на децата и да възпитава у тях стремеж към природосъобразен начин на живот и да ги отдалечи макар и за малко от компютрите.
На снимката: Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, като видял ябълка да пада от дървото. И до ден-днешен въпросното дърво може да се види в Тринити колидж, Кембридж, Великобритания.
hard admin

*

Top