В 7.59 часа мюфтийството обяви началото на тридневния Рамазан Байрам

В 7.59 часа от Главно мюфтийство обявиха началото на тридневния Рамазан Байрам. Празнични молитви бяха отслужени във всички джамии в региона. По традиция празничната молитва започва при изгрев слънце и продължава докато то се издигне до зенита.
Заради сервираните сладки ястия – баклава, сладки и кафе с много захар – някои от мюсюлманите наричат празника Шекер Байрам.
Трите дни – 28,29 и 30 юли 2014 г. са неработни за изповядващите ислямското вероизповедание в България.
Обръщение на главния мюфтия Мустафа Хаджъ:
Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, скъпи сънародници,
Незабелязано съвсем неусетно  изминаха дните на свещения месец Рамазан. Щастливите мигове минават бързо. Въпреки продължителността на деня, през който мюсюлманите говяха, въпреки безсънието, поради ибадета през нощта, ние искаме този месец да продължи и никога да не си отива. Той обаче се разделя с нас, за да се върне отново следващата година, до когато ще го очакваме с радост. Сега обаче представяме пред Аллах Теаля делата си, които извършихме в рамазан, като очакваме награда за тях.  Байрамът винаги започва с тържествена молитва, а това е израз на признание и обич към Всевишния, както и признак на уповаването само и единствено на Него. Тържествената молитва е вид молба за позволение да се разделим с Рамазана и да започнем да празнуваме. Тържествената молитва е  израз на подчинението ни  на Създателя в трудност и в радост.
Скъпи мюсюлмани,
Не са малко хората, които нямат възможност да празнуват заедно с Вас. Някои не могат да си позволят празнична трапеза, други са приковани към инвалидна количка, трети са загубили близък човек. Нека в този труден за целия свят момент да не се задоволяваме само с даването на фитре, което е задължително за всеки мюсюлманин. Нека на Байрам да бъдем по-щедри от всякога, защото благодатта на Всевишния е дар за нас. Социално слабите не са по-лоши от нас, но докато те са подложени на изпитание от Аллах чрез търпение, ние сме подложени на изпитание чрез богатство. Нека да бъдем по-щедри от всякога, защото имаме възможността да раздаваме, а можехме да сме на мястото на нуждаещите се. Така, че материалното подпомагане е благодарност към Аллах, както и духовно пречистване. Аллах Теаля казва: „Сполучил е онзи, който се пречиства, споменава името на своя Господар и отслужва молитвата”. Всеизвестно е че в Исляма извършването на молитвата и даряването вървят ръка за ръка.
Нека в този ден бъдем по-обединени, да бъдем по-силни и по-миролюбиви. Аллах да бъде с нас, да ни пази и да дава напътствие и берекет на целия български народ.
Да ви е честит Рамазан Байрам.
hard admin

*

Top