Галъп: ГЕРБ – 24 %, БСП – 23,6 %, ДПС – 7.1%, „Атака“ – 7%

ГЕРБ получава 24%, БСП – 23.6%, ДПС – 7.1%, „Атака” – 7%, ДБГ – 3.7%. Това сочат данните на Галъп три дни преди парламентарните избори. Почти същите данни бяха оповестени вчера и от друга авторитетна социологическа агенция Сова Харис – 20.9% за ГЕРБ срещу 20.4 на сто за БСП.

Като цяло тенденцията на загуба на подкрепа на ГЕРБ, към Борисов и Цветанов е безспорна за целия 4-годишен период и се запазва в предизборните месеци, като спадът е над два пъти, а при Цветанов е над 4 пъти. Процесът на мобилизацията на електората на БСП е видим и тази партия е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 млн. гласа. Съществен факт е и излизането й пред ГЕРБ по доверие / 26 % на 24%/ и личното надмогване на Станишев над Борисов макар и с 1 на сто – 28 на 27 на сто.

БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за “червените” само за да свалят ГЕРБ.

ДПС е с традиционно стабилно присъствие, което му гарантира участие в следващия парламент с обичайната му позиция на бронзов медалист. Атака ще бъде участник и в следващия парламент. Движение България на гражданите има потенциал да влезе в парламента, но това ще изисква сериозна мобилизация на симпатизантите му, се казва в анализа на Галъп.

hard admin

*

Top