Галя Топалова: Всяка събота от Кърджали за Западна Европа тръгват 80 микробуса, над 20 000 са гурбетчиите

„Превозвачите на черно крадат около 25% от пътниците. Лицензираните фирми търпят огромни загуби – около 200 млн. годишно”, твърди пред софийски вестник Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.
Тя посочва, че в съботните дни от Кърджали тръгват между 50 и 80 нелегални микробуса. По неофициални данни гурбетчиите от областта са над 20 000 и нишата за нелегални шофьори е огромна. Крайните точки обикновено са в Германия, Италия, Португалия, Испания, Белгия, Холандия и други.
Тарифата на официалните превозвачи до Париж е 235 лв., до Франкфурт – 219 лв., до Мюнхен – 190 лв., до Фрайбург – 221 лв. Нелегалните вземат с около 20 лв. по-малко, но са предпочитани, защото събират пътниците от домовете им и ги карат до адреса, който са посочили. Един нелегален превозвач прави средно по 4 курса на месец. Много от тях работят без почивка и това води до серия от инциденти.
Катастрофата край село Добри дол, при която загинаха петима души, е третата за последните няколко месеца с участието на нелегални превозвачи от Кърджалийско, припомня Топалова.
„Проблемът е, че законът позволява при вписването си в Търговския регистър фирмите да посочват широк спектър на дейност – от продажба на гащи до трансграничен превоз на хора и товари. Впоследствие няма контрол коя от регистрираните дейности се извършва и какво е техническото състояние на МПС”, твърди шефката на автобусните превозвачи.
Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и МВР са безсилни пред нелегалните превозвачи. Пътниците масово излизат с номера, че са приятели или роднини.
„Имаше случай, при който 8 души на различна възраст на „приятелски начала” бяха тръгнали да си лекуват очите в Германия”, твърдят служители на Автомобилна администрация.
„Шефе, отиваме на сватбата на Кузей и Джемре в Хага! Пускай да вървим, че чеиз и дарове носим…”
Кой е най-куриозният случай в последния месец – четете по-късно само в 24rodopi.com
hard admin

*

Top