Гвардейци от Езиковата трогнаха пчеларовци

Гвардейците от Езиковата гимназия в Кърджали трогнаха до сълзи жителите на село Пчеларово. Това се случи в първия ден от похода „По стъпките на Българската армия”.
Под патронажа на Областния управител на област Кърджали, Военен клуб, Регионален инспекторат по образованието и Туристическо дружество Кърджали, през почивните дни се проведе ученически поход „По стъпките на българската армия”, посветен на 100-годишнината от Балканските войни. 300 ученици от  област Кърджали участваха в  похода „По стъпките на Българската армия”. Днес участниците от  ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” от гр. Кърджали и СОУ „Васил Левски” от гр. Крумовград.
Началото на похода бе дадено в с. Пчеларово, там откъдето са започнали бойните действия за освобождението на Кърджали. За втора поредна година представителното тържество край паметника на загиналите през 1912-1913 г. в селото бе организирано от учители и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Отново прозвучаха емблематичните стихове от „Новото гробище над Сливница” от патриарха на българската литература-Иван Вазов, а младите ботевци, с истинско чувство на гордост, разказаха за събитията от есента на 1912 година. Те представиха мигове от историята на военните действия, чрез спомените на старите пчеларовци и трогнаха до сълзи събралото се множество. Раказвайки за историята на паметника и за военните действия по време на Балканската война, те показаха патриотизъм и активна гражданска позиция, поемайки отговорната задача да дадат началото на втория ученически поход „По стъпките на българската армия”. Танцът на Гвардейците на гимназията събра аплодисментите на публиката и развълнува наследниците на участниците във войната, в чиято памет е издигнат мемориалът в селото. Изявата на младите възпитаници на езиковата гимназия превърна деня в празник за всички жители на селото, които пазят в сърцата и умовете си споменът за тези дни.
Представителният ученически отряд от ГПЧЕ „Христо Ботев”, заедно с отрядите на учебните заведения от областта, в рамките на два дни преминаха по стъпките на воините от Балканската война и положиха венци и цветя и на паметника на генерал Делов, паметника на руския лагер, Костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската война и паметника на генерал-майор Никола Генев в гр. Момчилград, паметника на загиналите през 1912г. при Маказа и паметника на Освободителите в Кърджали.
hard admin

*

Top