Георги шие гоблени, конкурира се с жени на изложби

Мъжете в Кърджали намират различни занимания за да …избягат от съпруги и приятелки. Едни ходят на лов, други играят карти. Георги Чалъков не е от тях. Той заедно с няколко свои последователи шият гоблени. И не само това, но ги и представят на изложби, конкурирайки се с умели дами. Увлечението им по хобито е голямо и постиженията са забележителни. Още повече, че за Георги това е и бизнес, с който си осигурява препитанието.

Интересът на 24-годишният кърджалиец към бродирането започва под влияние на майка му. Бизнесът с гоблени е семеен.Фирмата има магазини в Кърджали, в които предлага богато разнообразие от изображения. Първата му работа е малък пейзаж с мелница. Следва по-голямо предизвикателство-морски пейзаж с кораб. Отдава му се лесно. Смята, че го дължи на възприемчивостта си-той е студентско бебе и в момента е студент в Техническия университет.

Георги предлага в магазина както класическите гоблени, които се шият по схема, т.е по- трудно, така и щампи на канава,където изображението е отпечатано в цвят. Той предпочита по-трудните -класическите гоблени.

Основните клиенти в магазините на семейната фирма са гости на града от Турция. Те идват през летните месеци и големите мюсюлмански празници. Често носят картини. От фирмата по тях им разработват гоблени. Последният писък на модата е картината “Учителя на костенурката”, показана по време на турски сериал в богаташки палат. Клиентите се надпреварват да си я поръчват като гоблен и я отнасят със себе си в Турция.

Това принудило Георги и родителите му да направят каталог от гоблените, които предлагат. Освен това, те изготвят и изображения по снимки. Така кърджалийци си поръчали гоблен-уникат на моста Мостар в Сърбия.

Фирмата качва мостри и във Фейсбук. Вече са публикувани над 400 гоблена. Смятат да разработят предлагането чрез социалната мрежа.

Георги споделя, че все още пазарът на ръчно бродирани готови гоблени е много свит. Отделни творби се предлагат и продават в Западна Европа. Очаква, че Фейсбук ще промени нагласите и ще привлече състоятелни клиенти.

Георги Кулов—————————————————————–
Супер коли на супер цени в най-новия сайт за коли в България!

hard admin

*

Top